Prima tara din lume care aproba casatoriile gay printr-un referendum

Sambata, 23 Mai 2015, ora 20:45
4713 citiri
Prima tara din lume care aproba casatoriile gay printr-un referendum
Foto: Facebook/YesEquality

Irlandezii au votat in marea majoritate in favoarea legalizarii casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, procentul celor care au spus "da" fiind de 63,3%, fata de 37,7% care s-au declarat impotriva.

Se mai asteapta rezultatele din doar trei circumscriptii electorale, din totalul de 43, informeaza DPA.

Datele publicate sambata de postul national de televiziune RTE indica acelasi rezultat, potrivit AFP.

Anterior, arhiepiscopul Dublinului, Diarmuid Martin, declarase, potrivit EFE, ca raspunsul dat de electoratul irlandez in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex este un exemplu de "revolutie sociala" care se petrece "de ceva vreme" in aceasta tara si a recunoscut ca Biserica Catolica trebuie sa reactioneze la aceste schimbari.

Martin a apreciat ca a sosit momentul ca ierarhia catolica sa inceapa un proces de dezbatere profunda si de "revizuire a realitatii". El a adaugat ca liderii Bisericii Catolice trebuie sa gaseasca "un nou limbaj" pentru a transmite mai eficient mesajul Bisericii, mai ales catre cei tineri, al caror vot s-a dovedit crucial la acest referendum.

In timpul campaniei pentru referendum, Biserica Catolica - sprijinita de un numar redus de grupuri conservatoare, antiavort si de o minoritate de senatori si deputati - a sustinut ca mariajul intre persoane de acelasi sex atenteaza la valorile familiei traditionale si va modifica radical procesele de adoptie si maternitatea, afectand in acelasi timp drepturile minorilor.

Referendum pentru casatoriile gay intr-o tara profund catolica din Europa (Video)

Premierul irlandez Enda Kenny, de orientare democrat-crestina, a adus sambata un omagiu miilor de tineri imigranti care s-au intors in aceasta saptamana pe insula pentru a vota vineri in referendumul privind casatoriile intre persoanele de acelasi sex, informeaza EFE.

In conditiile in care numaratoarea provizorie a voturilor indica o victorie comoda a celor care se pronunta in favoarea casatoriilor gay, Kenny a subliniat ca decizia electoratului trimite totodata un mesaj comunitatii internationale cu privire la "leadership-ul progresist" demonstrat de Irlanda, prima tara din lume care transeaza aceasta chestiune printr-un referendum.

Analistii sunt de parere ca votul tinerilor a contribuit decisiv la victoria clara a propunerii facute de guvernul de la Dublin, o coalitie intre conservatori si laburisti, iar rata participarii la vot ar putea ajunge la 60%, semnificativ mai mare comparativ cu plebiscitele anterioare.

Citește și:
Cine este Kathleen Ann Kavalec, propunerea SUA de ambasador în România. Diplomata a fost audiată de senatul american
Cine este Kathleen Ann Kavalec, propunerea SUA de ambasador în România. Diplomata a fost audiată de senatul american
Kathleen Ann Kavalec, propunerea președintelui SUA Joe Biden pentru funcția de ambasador în România, a fost audiată marți noaptea de către senatul american. În timpul audierii, aceasta a...
”Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit: ”Cei care și-au bătut joc de sprijinul financiar nu vor mai avea dreptul să participe”
”Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit: ”Cei care și-au bătut joc de sprijinul financiar nu vor mai avea dreptul să participe”
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat vineri, 2 decembrie, că programul ”Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit. ”Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o...