Prima tara din lume care aproba casatoriile gay printr-un referendum

Sambata, 23 Mai 2015, ora 20:45
4589 citiri
Prima tara din lume care aproba casatoriile gay printr-un referendum

Irlandezii au votat in marea majoritate in favoarea legalizarii casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, procentul celor care au spus "da" fiind de 63,3%, fata de 37,7% care s-au declarat impotriva.

Se mai asteapta rezultatele din doar trei circumscriptii electorale, din totalul de 43, informeaza DPA.

Datele publicate sambata de postul national de televiziune RTE indica acelasi rezultat, potrivit AFP.

Anterior, arhiepiscopul Dublinului, Diarmuid Martin, declarase, potrivit EFE, ca raspunsul dat de electoratul irlandez in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex este un exemplu de "revolutie sociala" care se petrece "de ceva vreme" in aceasta tara si a recunoscut ca Biserica Catolica trebuie sa reactioneze la aceste schimbari.

Martin a apreciat ca a sosit momentul ca ierarhia catolica sa inceapa un proces de dezbatere profunda si de "revizuire a realitatii". El a adaugat ca liderii Bisericii Catolice trebuie sa gaseasca "un nou limbaj" pentru a transmite mai eficient mesajul Bisericii, mai ales catre cei tineri, al caror vot s-a dovedit crucial la acest referendum.

In timpul campaniei pentru referendum, Biserica Catolica - sprijinita de un numar redus de grupuri conservatoare, antiavort si de o minoritate de senatori si deputati - a sustinut ca mariajul intre persoane de acelasi sex atenteaza la valorile familiei traditionale si va modifica radical procesele de adoptie si maternitatea, afectand in acelasi timp drepturile minorilor.

Referendum pentru casatoriile gay intr-o tara profund catolica din Europa (Video)

Premierul irlandez Enda Kenny, de orientare democrat-crestina, a adus sambata un omagiu miilor de tineri imigranti care s-au intors in aceasta saptamana pe insula pentru a vota vineri in referendumul privind casatoriile intre persoanele de acelasi sex, informeaza EFE.

In conditiile in care numaratoarea provizorie a voturilor indica o victorie comoda a celor care se pronunta in favoarea casatoriilor gay, Kenny a subliniat ca decizia electoratului trimite totodata un mesaj comunitatii internationale cu privire la "leadership-ul progresist" demonstrat de Irlanda, prima tara din lume care transeaza aceasta chestiune printr-un referendum.

Analistii sunt de parere ca votul tinerilor a contribuit decisiv la victoria clara a propunerii facute de guvernul de la Dublin, o coalitie intre conservatori si laburisti, iar rata participarii la vot ar putea ajunge la 60%, semnificativ mai mare comparativ cu plebiscitele anterioare.

Citeste si:
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Anca Dragu spune că întâlnirea dintre Cioloş şi Ciucă nu va fi pentru negocieri. „Vrea să prezinte intenţiile pentru un guvern minoritar”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a transmis duminică, 24 octombrie, că întâlnirea care va avea loc, luni, între liderul USR, Dacian Cioloş, şi premierul desemnat, Nicolae Ciucă, nu va...
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Vasile Dîncu susține că PSD nu se aliază cu PNL. „Nu putem să credităm un guvern care a dus România în această groapă. Nu dorim să facem niciun fel de USL”
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat duminică, 24 octombrie, că PSD şi PNL sunt de acord că nu doresc refacerea USL. ”Nu putem să credităm un guvern care...
Sursa: AGERPRES