Femeile sunt majoritare în parlamentul proaspăt ales în Islanda. Cazul este fără precedent în Europa

Duminica, 26 Septembrie 2021, ora 14:41
2318 citiri
Femeile sunt majoritare în parlamentul proaspăt ales în Islanda. Cazul este fără precedent în Europa
Componența parlamentului din Islanda făcută publică în format definitiv duminică, 26 septembrie FOTO Twitter

Femeile urmează să fe majoritare în noul Parlament al Islandei - o premieră în Europa -, potrivit rezultatelor definitive ale alegerilor legislative publicate duminică, 26 septembrie, relatează AFP.

În total 33 dintre cele 63 de mandate din Althingi, Parlamentul islandez, au fost obţinute de către femei, reprezentând 52,3%, potrivit unor proiecţii care au la bază rezultatul final al alegerilor parlamentare de sâmbătă.

Potrivit unor date compilate de către Banca Mondială (BM), niciuna dintre ţările din Europa nu a depăşit vreodată pragul simbolic de 50% ca număr de parlamentare, iar Suedia ocupa până în prezent primul loc, cu 47% deputate.

Mai multe partide rezervă un număr minim de femei în rândul candidaţilor, însă niciun partid nu impune o cotă de femei în alegerile legislative din Islanda, potrivit International Idea, o organizaţie privind democraţia.

Paritate salarială

Alte cinci ţări din lume au, în prezent, parlamente alcătuite pe jumătate din femei, potrivit Uniunii Interparlamentare Internaţionale - şi anume Rwanda (61%), Cuba (53%), Nicaragua (51%) şi Mexicul şi Emiratele Arabe Unite (câte 50%).

Islanda se află cu regularitate în avangardă, în cauza femeilor.

În octombrie 1975, Islanda a fost teatrul unei mari greve a femilor, fără precedent, care cereau salarii mai bune şi un loc mai mare.

Islanda, care are în prezent 370.000 de locuitori, a fost prima ţară care a ales în mod democratic o femeie şefă de stat, în 1980.

Mai recent, ea aplică, din 2018, o lege avangardistă privind paritatea salarială şi se află de 12 ani la rând pe primul loc în clasamentul Forumului Wconomic Mondial (WEF) în domeniul egalităţii între femei şi bărbaţi.

Potrivit rezultatelor definitive, alianţa între stânga şi dreapta, aflată la putere de patru ani în Islanda, şi-a consolidat majoritatea, în urma alegerilor legislative de sâmbătă, în care a obţinut 37 dintre cele 63 de mandate.

Însă partidul premierului ecologist de stânga Katrin Jakobsdóttir a pierdut teren şi se află într-o poziţie fragilă, cu opt mandate.

Cei doi aliaţi ai de dreapta ai premierului se află într-o poziţie de forţă şi au posibilitatea, pe hârtie, să formeze altă coaliţie, cu alte partide decât Stânga Verzi ai lui Jakobsdottir.

Citește și:
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”. Acuzațiile aduse ministrului liberal Virgil Popescu
Cum au jucat PSD și UDMR la dublu pe tema „taxei pe soare”. Acuzațiile aduse ministrului liberal Virgil Popescu
În toiul votului pentru aderarea la Schengen, coaliția de guvernare este cuprinsă de noi tensiuni după ce ministrul Energiei a prezentat un OUG despre care opoziția a spus că ar fi o „taxă...