Calvarul detinutilor din Italia, tinuti in inchisori ultra-aglomerate

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 19:38
2191 citiri
Calvarul detinutilor din Italia, tinuti in inchisori ultra-aglomerate
Foto: Reuters

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat Italia ca incalca drepturile fundamentale ale omului, tinandu-i pe puscariasi in penitenciare ultra-aglomerate.

Pana si oficialii italieni au recunoscut ca astfel de conditii in care sunt tinuti comdamnatii fac din sistemul peniteciar al Italiei o rusine nationala, arata Reuters.

CEDO a stabilit ca Guvernul Italian sa le plateasca unor detinuti care au depus plangere suma de 100.000 de euro si sa rezolve problema in mai putin de un an, acest lucru petrecandu-se la inceputul lui 2013.

Un roman s-a sinucis intr-o inchisoare din Italia

Ca raspuns, presedintele Giorgio Napolitano a spus ca sanctiunea CEDO reprezinta o "confirmare umilitoare a esecului persistent al statului de a garanta drepturile fundamentale ale detinutilor". De asemenea, ministrul italian al Justitiei, Anna Maria Cancellieri, a mentionat, in luna mai, ca inchisorile din Italia nu sunt demne de o tara civilizata.

Asociatia Antigone, care lupta pentru drepturile puscariasilor, sustine ca centrele de detentie sunt cele mai aglomerate din intreaga Uniune Europeana, cu un grad de ocupare de peste 142% din capacitate. Sunt aproape 67.000 de condamnati in inchisorile care pot cuprinde, in mod normal, numai 45.000.

"Deciziile chiar nu mai pot fi amanate, trebuie sa invingem o realitate degradanta pentru detinuti si pentru gardienii din inchisori", a declarat Napolitano saptamana trecuta.

Guvernul italian va construi noi inchisori

Supraaglomerarea puscariilor din Italia este rezultatul unui sistem judiciar care se misca foarte lent, cauza multor probleme nationale, dar si al faptului ca, de foarte multi ani, nu s-au mai construit noi centre de detentie, pentru ca statul are mari probleme financiare.

In urma cu trei ani, Guvernul declarase stare de urgenta din cauza acestor puscarii, avand in plan sa aloce 675 milioane de euro pentru ridicarea a 11 inchisori noi si anexe la cele existente, pentru a crea inca 9.000 de locui. Din cauza recesiunii, programul a fost abandaonat, iar, "pana in prezent, nu a fost pusa nici macar o caramida", dupa spusele reprezentantilor Antigone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#inchisori Italia, #inchisori aglomerate Italia, #CEDO inchisori Italia, #puscariasi drepturi Italia , #Italia