Camorra a fost decapitata, seful Mafiei a fost tradat de o pereche de ciorapi

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 19:40
64059 citiri
Camorra a fost decapitata, seful Mafiei a fost tradat de o pereche de ciorapi
Foto: The Telegraph

Dupa 16 ani in care a fost cautat de politie si a supravietuit ascuzandu-se, seful mafiei napoletane, Camorra, a ajuns in spatele gratiilor.

Multi au fost surprinsi de faptul ca Michele Zagaria a fost capturat de carabinieri, dar putini stiu povestea din spatele operatiunii care a dus la decapitarea uneia dintre cele mai sangeroase mafii italiene.

Operatiunea de amploare, la care au participat peste 150 de politisti italieni, a permis arestarea lui Michele Zagaria, cautat de justitia italiana de peste 15 ani. Acesta a fost capturat la inceputul lui decembrie, intr-un buncar de ciment, disimulat sub locuinta sa din Casapenna, din apropierea localitatii Caserta, regiunea Napoli.

Dupa arestarea sa au inceput sa fie lansate ipoteze fantastice, legate de tradari din interiorul clanului sau de faptul ca insusi Silvio Berlusconi ar fi condus la descoperirea lui Zagaria. Misterul a fost dezvaluit insa la cateva zile de la arestare.

Pietro Morelli, adjunctul procurorului sef din Napoli, cel care a condus operatiunea de arestare, a glumit cu jurnalistii italieni care l-au invitat sa spuna cine l-a tradat pe seful Camorrei.

"Pot sa va spun numai ca, daca vrei sa ramai in afara legii, nu trebuie sa faci acest lucru purtand ciorapi scumpi", a fost replica procurorului, care i-a lasat aproape cu gura cascata pe ziaristi, scrie The Telegraph.

"A fost o vanatoare cumplita, pentru ca noi nu stiam cum arata, ce voce are, nu stiam nimic despre el. De 15 ani s-a ascuns foarte bine. In timpul operatiunii de supraveghere a unor case in care presupuneam ca s-ar putea ascunde, agentii nostri au gasit, in gunoi, o pereche de ciorapi, marca Gallo, foarte scumpi. Stiam ca proprietarul casei nu ar purta accesorii de lux, pentru ca nu era deloc bogat, asa ca am organizat operatiunea", a mai povestit Morelli.

Cine este Michele Zagaria?

Cunoscut ca "Regele cimentului" si supranumit "Fata sucita", Michele Zagaria, 53 de ani, era pana acum nasul necontestat al uneia dintre cele mai mari familii ale mafiei napoletane si unul dintre cei mai periculosi fugari din Italia.

Reputat pentru brutalitatea sa, el a fost condamnat, in contumacie, de trei ori la inchisoare pe viata si din 2000 este vizat de un mandat international de arestare.

Mafiot italian care se ascundea de 16 ani intr-un buncar, gasit de politisti

Zagaria este ultimul fugar dintre cei care reprezentau conducerea Camorrei. Din 2008 pana acum au fost arestati sau inchisi cel putin 216 membri ai clanului sau, Casalesi, si Michele este ultimul pe lista, dar si cel mai important. Clanul sau a inceput sa joace un rol important in anii '90, cand a fost vinovat de uciderea lui Don Giuseppe Diana, care critica adesea Camorra si chema populatia la revolta.

"Chip sucit" era specializat in sectoarele constructiilor si lucrarilor publice, intreprinderile sale obtinand contracte pe tot teritoriul Italiei. Dupa 2001, pe teritoriul controlat de clanul Casalesi, in ce priveste marile sume provenite din extorsiuni, oricare ar fi fost locul unde se desfasurau si oricare ar fi fost familiile care le controlau, ele veneau la Michele Zagaria, care le distribuia apoi tuturor factiunilor, declara un mafiot pocait, Emilio di Caterino.

Camorra este un fenomen mafiot urban, spre deosebire de Cosa Nostra, care a aparut in mediul rural. Este un tip de mafie nascuta la Napoli la inceputul secolului al XIX-lea, dar a carei origine este mult mai veche.

Plecand din Napoli, s-a raspandit si in alte provincii din Campania, in special in Caserta, dar interesele ei economice legate de spalarea de bani murdari depasesc granitele Italiei. Este o organizatie criminala nebuloasa cu circa 236 de clanuri, cu zeci de familii adesea rivale, mai mult sau mai putin afiliate clanurilor.

"Afacerile" ei, care depasesc frontierele Italiei, cuprind racketi, pariuri clandestine, prostitutie, trafic de droguri, trafic de deseuri menajere, spalare de bani, trafic de tigari, frauda cu subventii europene.

In prezent, cifrele oficiale vorbesc despre 7.500 de initiati, mafioti grupati in clanuri in cadrul carora membrii feminini incep sa detina un rol din ce in ce mai important in urma numeroaselor arestari si asasinate.

Camorra, cea mai veche organizatie criminala din Italia

Este cea mai veche organizatie criminala din Italia si, potrivit presei italiene, cifra ei de afaceri este evaluata la peste 30 de miliarde de euro. Toate reglarile de conturi se fac cu pretul sangelui, vendeta fiind o regula de aur.

Camorra este prezenta in toate sectoarele economiei regionale napoletane unde clanurile gestioneaza diversele traficuri, prostitutia si extorsiunea de fonduri.

Potrivit autorului celebrei carti "Gomorra", Roberto Saviano, Camorra a asasinat peste 3.600 de persoane din 1979. Adica a "ucis mai mult decat oricare alta organizatie, a facut mai multe victime decat ETA si IRA reunite, mai multe decat mafia rusa, familiile albaneze, Brigazile Rosii si decat toate atentatele comise in Italia in perioada anilor de plumb".

Locuitorii regiunilor Napoli si Caserta se confrunta zilnic cu peisajul violentei si sunt siliti sa se supuna regulilor "sistemului" Camorra. Altfel, sunt ucisi fara mila, asa cum s-a intamplat recent intr-o localitate turistica din sudul Italiei, unde primarul ecologist a fost ucis in plina strada.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#mafia boss, #Camorra mafie, #Michele Zagaria arestat, #Michele Zagaria mafiot , #Italia