Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Ratingul Italiei a fost retrogradat la "Baa3", cu doar o treapta peste nivelul "junk". Guvernul merge inainte, ingrijorand CE

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 22:48
3984 citiri
Ratingul Italiei a fost retrogradat la "Baa3", cu doar o treapta peste nivelul "junk". Guvernul merge inainte, ingrijorand CE
Foto: Facebook / Matteo Salvini

Moody's Investors Service a retrogradat vineri ratingul Italiei, de la "Baa2" la "Baa3", cu doar o treapta peste nivelul "junk" (nerecomandat pentru investitii), insa Guvernul anunta ca merge inainte cu masurile fiscale adoptate, in ciuda avertismentelor.

Revizuirea in scadere vine pe fondul unei slabiri a soliditatii fiscale a Italiei, Guvernul avand ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate in urmatorii ani decat a previzionat anterior Moody's. Datoria publica a Italiei se va stabiliza probabil la actualul nivel de 130% din PIB in urmatorii ani, mai degraba decat sa inceapa sa scada, asa cum estima agentia.

Mai mult, evolutia datoriei este vulnerabila din cauza perspectivelor de crestere mai reduse, ceea ce ar putea duce la o noua crestere a nivelului datoriei fata de actualul nivel deja ridicat.

Analistii se asteptau la o retrogradare a ratingului suveran al Italiei dupa ce Comisia Europeana a trimis joi o scrisoare autoritatilor de la Roma in care solicita clarificari pentru ceea ce a numit un derapaj bugetar "fara precedent". Ministrului italian de Finante, Giovanni Tria, i se cere sa isi prezinte, in scris, observatiile pana la data de 22 octombrie, cu mult inaintea termenului limita de 31 octombrie la care Comisia Europeana trebuie sa isi dea evaluarea finala cu privire la proiectele de buget ale statelor din zona euro.

In replica, premierul Italiei, Giuseppe Conte, apreciase joi ca abaterea Italiei de la regulile fiscale "nu este mare", adaugand ca Guvernul de la Roma discuta cu agentiile de rating in speranta ca o retrogradarea a ratingului de tara poate fi evitata.

De asemenea, ministrul de Interne al Italiei si lider al extremei drepte italiene Liga, Matteo Salvini (foto), a declarat sambata ca Executivul tarii va continua sa-si apere bugetele generale pentru 2019, deoarece "sunt bune", in pofida calificativelor agentiilor de rating si a preocuparilor Comisiei Europene, relateaza agentia EFE.

"Guvernul va merge inainte, in pofida agentiilor de rating, a comisarilor europeni si oricarei neintelegeri interne", a afirmat Salvini.

Salvini a subliniat ca Executivul tarii, format din partidul sau si Miscarea 5 stele (M5S), lucreaza pentru "a raspunde problemelor italienilor" si nu pentru " se teme de agentiile de rating, care in trecut au esuat in previziunile lor, la fel cum o vor face si de aceasta data".

"Sunt bugete bune si vom merge pana la capat", a subliniat el.

Cheltuielile publice cresc din cauza promisiunilor electorale

Italia a elaborat un plan bugetar pentru anul viitor care duce la cresterea cheltuielilor publice, pentru ca M5S si Liga sa poata respecta promisiunile pe care le-au facut votantilor inainte de alegerile generale din martie si care necesita o importata finantare.

Aceste cheltuieli vor duce la un deficit de 2,4 % din PIB in 2019, un nivel care preocupa Bruxelles-ul, deoarece va presupune o incalcare a normativelor europene in materie fiscala.

Pe 18 octombrie, comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a trimis la Roma o scrisoare catre ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, care mentiona ingrijorarile CE privind bugetul Italiei, un pas obisnuit care se face atunci cand Executivul comunitar considera ca ar putea sa existe o neindeplinire destul de serioasa a normelor europene.

Aceasta scrisoare nu inseamna ca Executivul comunitar a respins bugetele, ci ca institutia condusa de fostul premier luxemburghez Jean Claude Juncker isi exprima ingrijorarile si cere clarificari.

Guvernul italian are termen pana luni pentru a raspunde si a incerca sa explice motivele acestor bugete.

In cazul in care Comisia considera ca raspunsul nu este suficient, ar putea respinge documentul initial si sa ceara unul nou, ceea ce nu s-a mai intamplat si, in cazul in care se va intampla, va deschide un conflict institutional foarte important, mai scrie EFE.

In aceasta situatie, Italia va avea la dispozitie trei saptamani pentru trimite un nou raspuns, pentru ca la finele lui noiembrie Executivul comunitar sa poata veni cu o opinie definitiva.

Care sunt argumentele agentiilor de rating

Retrogradarea ratingului Italiei este determinata si de oprirea planurilor de adoptare a unor reforme structurale fiscale si economice, ceea ce va avea implicatii negative la adresa cresterii economice pe termen mediu, se arata in raportul Moody's.

Perspectiva stabila reflecta riscurile echilibrate in mare parte la adresa ratingului "Baa3".

In opinia Moody's, Italia inca demonstreaza o soliditate importanta a creditarii, care echilibreaza slabirea perspectivelor fiscale. Soliditatea este determinata de economia mare si diversificata, de pozitia externa robusta si cu excedent substantial de cont curent.

Principalul motiv al retrogradarii Italiei la "Baa3" este recent anuntata schimbare de strategie fiscala, Guvernul avand ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate in urmatorii ani fata de asteptarile anterioare.

Intentia de a adopta o politica fiscala expansionista sugereaza ca, in loc ca nivelul datoriei publice a Italiei sa scada in urmatorii ani, asa cum previziona fostul Executiv, datoria va ramane la actualul nivel de aproximativ 130% din PIB, un nivel care face Italia vulnerabila la viitoarele socuri interne si externe, in special in cazul unei cresteri economice mai reduse, se arata in raportul Moody's.

Guvernul de la Roma are ca obiectiv un deficit bugetar de 2,4% din PIB anul viitor, mai ridicat decat nivelul previzionat pentru acest an, de aproximativ 1,9% din PIB, si mult mai ridicat fata de angajamentele Italiei conform reglementarilor fiscale ale UE. De asemenea, Executivul estimeaza un deficit de 2,1% din PIB in 2020 si de 1,8% din PIB in 2021, fata de un nivel echilibrat previzionat anterior.

Moody's se asteapta la deficite bugetare mai ridicate, de 2,5% din PIB in fiecare din urmatorii trei ani, fata de cat estimeaza Guvernul de la Roma, in urma implementarii promisiunilor din campania electorala, inclusiv reducerile de taxe pentru firme si gospodarii si a incetinirii cresterii economice.

Si agentia de evaluare financiara Fitch a avertizat vineri ca scaderea ratingului de tara al Italiei ar duce la retrogradarea calificativelor principalelor banci, Intesa Sanpaolo si UniCredit.

Bancile italiene se confrunta cu presiuni crescute asupra ratingurilor lor ca urmare a riscurilor la adresa calificativului de tara al Italiei. Printre aceste riscuri se numara erodarea capitalului din cauza scaderii preturilor la obligatiunile suverane, cresterea costurilor de finantare si incertitudinea macroeconomica, apreciaza Fitch.

Agentia de evaluare reaminteste ca in luna august a revizuit, la negativa, perspectiva pentru ratingul suveran de tip 'BBB' atribuit Italiei. Acest lucru a dus la revizuirea, tot la negativ, a perspectivelor pentru mai multe banci italiene: Banca Nazionale del Lavoro (BBB plus), Credito Emiliano, Intesa Sanpaolo, Mediobanca, UniCredit (toate la BBB) si Unipol Banca (BB plus).

"O retrogradare a ratingului suveran ar duce cel mai probabil la o retrogradare a acestor banci", a subliniat vineri Fitch.

Potrivit agentiei de evaluare, bancile italiene au o expunere directa la ratingul suveran prin pachetele lor de titluri de stat. Multe din bancile italiene detin pachete mari de obligatiuni guvernamentale italiene comparativ cu capitalizarea lor. Vineri, diferenta dintre randamentul obligatiunilor italiene pe 10 ani si obligatiunile germane a trecut peste pragul de 300 de puncte de baza, ajungand la 342 puncte de baza, de la o diferenta de 240 puncte de baza la jumatate acestui an. Fitch sustine ca aceste diferente mari vor duce la cresterea costurilor de finantare pentru banci italiene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#rating Italia junk, #masuri fiscale Italia bugete , #Italia