Europa ar putea fi distrusa de un supervulcan?

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 22:43
13259 citiri
Europa ar putea fi distrusa de un supervulcan?
Foto: Daily Mail

Cu doua mii de ani in urma, vulcanul Vezuviu a distrus orasul Pompei. Astazi, un supervulcan, localizat in apropiere de Napoli, pune in pericol viata oamenilor. In cazul in care ar erupe, Campi Flegrei ar putea distruge partial viata in Europa.

Totul a inceput odata cu cele aproape 1.000 de cutremure mici care au avut loc in Napoli si care au daramat aparate de aer conditionat de pe cladiri sau au desprins ornamentele de pe ziduri, scrie Daily Mail.

Institutul National de Geofizica si Vulcanologie din Italia a descoperit ca seismele nu erau generate de muntele Vezuviu, asa cum se credea, ci de unul dintre cei mai mari si mai periculosi vulcani din lume: gigantul Campi Flegrei. Practic, Vezuviul este doar un mic "spin" pe spatele supervulcanului Campi Flegrei.

Acesta este un vulcan activ aflat in cea mai mare parte sub apa, la o adancime de 4 mile marine (7.400 de km).

Foto: Daily Mail

Pericolul cel mai mare este reprezentat de faptul ca sute de miliarde de metri cubi de roca vulcanica ar putea exploda, adica o explozie de 200 de ori mai mare decat cea a vulcanului islandez Eyjafjallajokull, care a adus haos in Europa si care a produs pierderi economice de 3 miliarde de lire sterline.

Campi Flegrei are numeroase fisuri vulcanice si mai multe cratere, iar centrul vulcanului este situat sub apele Golfului Napoli, langa localitatea Pozzuoli.

Scenariul dramatic arata cum, in cazul unei explozii, pe strazile din Napoli, traficul este paralizat de numarul mare de masini, iar oamenii se uita neputinciosi cum un nor imens de gaz fierbinte si roca vulcanica se deplaseaza cu viteza unui uragan, sufocand totul in calea sa. In aceasta regiune locuita de milioane de oameni, viata ia sfarsit.

Campi Flegrei este o supervulcan, cu o putere imensa. O noua eruptie in zona ar putea duce la crearea unui alt con precum Vezuviu, ceea ce ar putea distruge o mare parte a vietii in Europa.

In urma acestei descoperiri, o echipa internationala a anuntat ca vrea sa foreze in zona pentru a incerca sa afle mai multe despre evolutia vulcanului.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#vulcan Europa, #vucaln Vezuviu, #vulcan Campi Flegrei , #Italia