Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fumatul ar putea fi interzis, in filme - cineastii protesteaza

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 20:33
2464 citiri
Fumatul ar putea fi interzis, in filme - cineastii protesteaza
Foto: cigarettesreporter.com

Mai multi reprezentanti ai industriei cinematografice italiene, printre care regizorii Paolo Sorrentino si Paolo Virzi, protesteaza fata de o propunere legislativa a guvernului republicii prin care fumatul ar urma sa fie interzis in productiile pentru micul si marele ecran.

"Este dificil sa iti imaginezi un film italian fara fumat. De la Clint Eastwood, care rula tutun in foite de tigara in fiecare western al lui Sergio Leone pana la Marcello Mastroianni care pufaia in filmele lui Federico Fellini, fumatul face parte din cultura italiana a marelui ecran, fiind foarte prezent si in viata reala", scriu jurnalistii de la Hollywood Reporter.

Fumatul a fost foarte mult timp privit ca o problema de sanatate majora in Italia, unde 52% dintre copiii cu varsta de doi ani sunt expusi la fumul de tigara si unul din cinci bebelusi are o mama fumatoare, potrivit Institutului National de Statistica din aceasta tara.

In timp ce in Italia a fost interzis fumatul in spatiile publice inchise, precum restaurantele, este usor de inteles ca, in acest context, foarte multe localuri de acest tip au inceput sa serveasca masa in aer liber.

Pentru a combate aceasta problema, Beatrice Lorenzin, ministru al Sanatatii, a propus o lege pentru a interzice fumatul in spatiile publice deschise, precum plaje, parcuri si stadioane, in masini care au copii la bord, dar si in productiile de film si TV, unde obiceiul este prezentat excesiv, potrivit acesteia.

Intr-o scrisoare deschisa publicata in cotidianul La Repubblica, 20 dintre cele mai importante persoane din industria cinematografica italiana, inclusiv regizorii Saverio Costanzo, Mario Martone, Gabriele Muccino, Gabriele Salvatores, Paolo Sorrentino si Paolo Virzi, si-au exprimat indignarea privind masura propusa de ministrul Sanatatii.

Culmea ironiei: Unul dintre cei mai mari producatori de tutun interzice fumatul in cladirile sale

Ei au calificat propunerea de lege ca fiind "absolut ridicola" si au precizat ca este o incercare de a dicta modul in care regizorii transpun povestile pe marele ecran. De asemenea, ei au spus ca este interesant de observat ca aceasta propunere de lege vine in contextul in care libertatea de exprimare a fost pusa la incercare prin metode atat de letale in Europa, o referire clara la recentul atac terorist din Paris asupra publicatiei satirice Charlie Hebdo.

"Natura umana este imperfecta", au scris reprezentantii industriei cinematografice. "Si exista o lista infinita de capodopere, in literatura si cinema, care au portretizat perfect viata oamenilor. Urmarind logica din spatele acestei propuneri legislative, o serie de alte elemente din aceste lucrari ar fi trebuit interzise sau limitate", au completat cineastii.

Ei au criticat "traditia oribila" unde "sistemul impune reguli privind comportamentul privat al oamenilor, tratandu-i nu ca pe niste cetateni, ci ca pe niste copii care trebuie protejati si ghidati".

"Cinematografia, literatura si exprimarea prin arta nu trebuie, in general, sa urmareasca nicio indrumare specifica", au scris reprezentantii din domeniu, adaugand ca obiectivul ministrului Sanatatii de a lupta impotriva fumatului nu are nicio legatura cu modul in care este prezentat acest obicei in cinematografie. "Nu ceri telina de la un macelar. Te va trimite la aprozar", au mai scris reprezentantii industriei cinematografice din Italia.

Filmele ar trebui "sa vorbeasca despre bucurie, durere, faima, dar si despre micimea si magia umana. Si, daca pentru a face acest lucru cat mai bine ar fi necesar sa umplem ecranul cu nori de fum de tigara sau cu alte lucruri mult mai scandaloase, vom continua sa facem asta, pentru ca este munca noastra", au mai spus acestia.

Totodata, vorbind despre aceasta propunere legislativa, 100 Autori, o asociatie de realizatori de film din Italia, a emis o declaratie prin care afirma ca aceasta lege este inacceptabila, argumentand ca proiectul este impotriva misiunii regizorilor din Roma de a impartasi povesti, idei si viziuni din aceasta tara. Calificand legea drept o "incalcare a libertatii de exprimare", ei au cerut Guvernului sa renunte la acest proiect.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#lege fumat filme Italia, #protest fumat filme Italia, #fumat interzis filme , #Italia