Guvernul italian adopta un pachet de masuri dure anti-migranti, promise de Salvini

Luni, 24 Septembrie 2018, ora 21:29
4793 citiri
Guvernul italian adopta un pachet de masuri dure anti-migranti, promise de Salvini
Foto: Hepta.ro

Italia a facut un pas suplimentar pentru limitarea migratiei, dupa ce Executivul a adoptat, luni, un pachet de masuri drastice, in pofida unor puternice rezistente interne si externe. Propunerea a venit de la ministrul de extrema dreapta Matteo Salvini.

"Este un pas inainte pentru a face Italia mai sigura. Pentru a lupta cu mai multa forta mafiotii si trecatorii, pentru a reduce costurile unei imigratii exagerate, pentru a expulza mai rapid delincventi si falsi solicitanti de azil, pentru a revoca cetatenia teroristilor, pentru a da mai multe puteri fortelor de ordine", si-a exprimat satisfactia ministrul de Interne Matteo Salvini, de extrema dreapta.

Guvernul nu a facut public, imediat, acest text, care urmeaza sa intre in vigoare imediat ce va fi semnat de catre presedintele Sergio Mattarella, iar apoi aprobat, in termen de 30 de zile, de Parlament.

Salvini si premierul Giuseppe Conte au prezentat presei principalele masuri.

Mai intai, permisele de sejur umanitar trebuie sa devina exceptionale, rezervate catorva cazuri de victime ale exploatarii sau calamitatilor naturale, persoane care au nevoie de ingrijiri specifice sau care au facut acte eroice.

In 2017, comisiile de azil au dat 81.500 de decizii - azil in cazul a 8% din aceste cazuri, protectie subsidiara in cazul a 8%, iar permis de sedere umanitara in cazul a 25%, in timp ce celelalte cereri au fost respinse.

"Retragerea posibilitatii de a emite un permis umanitar unui solicitant de azil care a urmat un parcurs al integrarii, a gasit de lucru si a actionat spre binele general este o masura contrara bunului simt", a denuntat Mario Morcone, un fost prefect insarcinat cu imigratia si presedinte al Centrului italian pentru Refugiati, amintind ca, in practica, posibilitatile de a expulza migranti clandestini raman "foarte limitate".

INTOARCEREA LA MARI CENTRE DE AZIL

In pofida faptului ca nu exista statistici cu privire la acest subiect, o parte a acestor respinsi au formulat recurs, iar dosarele depuse la termen au obtinut adesea protectie umanitara. Potrivit presei italiene, textul prevede insa o descurajare - in cazul respingerii, ajutorul juridic gratuit va fi revocat.

Textul prevede de asemenea suspendarea cererii de azil si expulzarea in cazul in care solicitantul se dovedeste "periculos" sau a facut obiectul unei condamnari in prima instanta, a explicat Salvini.

El reorganizeaza sistemul de primire a solicitantilor - au mai ramas 155.000 de persoane care vor fi regrupate in mari centre. Eforturile de repartizare in structuri mici, in vederea favoritzarii integrarii, sunt rezervate minorilor izolati si refugiatilor recunoscuti.

Insa asociatia primarilor italieni si-a exprimat "neputinta de a intelege" aceasta masura, in contextul in care marile centre de primire care gazduiesc sute de migranti - in care sunt repartizati dar sunt liberi sa se miste - reprezinta un cosmar in micile comune in care sunt instalate.

Cu scopul de a facilita expulzarile, durata maxima a retentiei administrative - in centre care raman in continuare, majoritatea din ele, in stadiu de proiect - creste de la 90 la 180 de zile, in contextul in care Slavini isi intensifica eforturile pe langa tarile de origine.

Ministrul italian de Interne urmeaza sa efectueze, joi, o vizita in Tunisia.

In partea referitoare la securitate, textul generalizeaza utilizarea pistoalelor cu socuri electrice si reorganizeaza gestionarea bunurilor sechestrate de la mafie.

El suprima, astfel, o serie de obstacole in calea evacuarilor unor cladiri si terenuri ocupate ilegal, iar daca textul nu mentioneaza pe nimeni in mod expres, Salvini a precizat ca obiectivul sau este sa "inchida taberele romilor".

IMIGRANT "PERICOL PUBLIC"

Textul prevede, de asemenea, posibilitatea revocarii naturalizarii oricarui strain condamnat de terorism.

Aceasta masura se afla printre punctele litigioase si potential anticonstitutionale din acest text care provoaca reactii puternice, inclusiv in cadrul Miscarii Cinci Stele (M5S, populisti, antisistem), aliatul guvernamental al Ligii (extrema dreapta).

Potrivit presei italiene, presedintele Mattarella insusi, un fost judecator la Curtea Constitutionala, a obtinut aranjamente, amenintand sa nu semneze textul, care ar urma sa-i fie transmis in mod oficial in zilele urmatoare.

Iar Luigi Di Maio, liderul M5S, a avertizat ca "anumite puncte" este necesar sa fie discutate in Parlament.

In opinia secretarului general al Conferintei Episcopilor din Italia, monseniorul Nunzio Galantino, faptul insusi de a asocia imigratia cu securitatea constituie o problema.

"Asta inseamna ca imigrantul este (...) deja considerat un pericol public", a denuntat prelatul.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#migranti Salvini Italia , #Italia