Italia, in genunchi: Napoli, orasul care se scufunda in mizerie

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 22:12
10203 citiri
Italia, in genunchi: Napoli, orasul care se scufunda in mizerie
Foto: Deutsche Welle

Italia a cazut si ea prada crizei care a lovit Europa, iar locuitorii multor orase din "Cizma" se chinuie sa supravietuiasca, presati de lipsa locurilor de munca, a banilor si a mizeriei care a cuprins viata lor de zi cu zi. Orasul Napoli este unul dintre locurile in care oamenii se chinuie sa treaca peste criza.

Intr-un reportaj al Deutschlandfunk.de, preluat de Deutsche Welle, se aminteste ca cine ajunge cu trenul in Napoli paseste direct in mizerie. Gara centrala din oras este plina de cersetori, oameni fara adapost care poarta toata averea lor de-o viata intr-o mica plasa de plastic. Vanzatori ambulanti, cu minitarabe agatate de gat, vand tigari de contrabanda. Fara timbru, acestea se vand la o treime din pretul normal.

"Din punct de vedere economic, am incurcat-o, iar politicienii nu se gandesc decat la ei. Sunt foarte dezamagita. Fiul meu cel mare este somer de mai mult de 2 ani, cu toate ca a absolvit o facultate. Sotul meu lucreaza, insa salariile sunt nerusinat de mici, in comparatie cu ceea ce avem nevoie pentru a supravietui", spune o femeie de varsta medie, care vinde tigari de contrabanda.

Din vanzarile ilegale de tigari fara timbru, femeia aduna in jur de 300 euro pe luna, bani care sunt extrem de necesari bugetului familiei. Riscul de a fi prinsa ca incalca legea este foarte mic: politia se preface ca nu vede nimic, spune un fost angajat al serviciilor sociale din Napoli. "Daca politia ar interveni, oamenii s-ar revolta, ar iesi in strada, va fi haos, iar fortele de ordine nu vor asa ceva", spune el.

O cafea "sospeso", va rog!

In ultiimii 2-3 ani, saracia, in Napoli, a atins cote alarmante, spune barbatul de mai sus si arata un om care cauta in cosurile de gunoi, in speranta ca va gasi o sticla goala pentru a o vinde. Alti oameni vand trecatorilor si celor care se grabesc sa prinda trenul sandwich-uri facute acasa.

In jurul localurilor din gara, saracii cauta in farfuriile de pe mese ale clientilor care se ridica de la masa, dupa mancare, bucati de pizza, de paine, sunca, un rest de limonada. Toate sunt stranse repede de oameni pe fetele carora se citeste rusinea.

Pana de curand, nu era o rusine sa fi sarac in Napoli. Solidaritatea dadea sperante oamenilor. Acele persoane care nu isi puteau permite o cafea la restaurant isi comandau o cafea "sospeso". Asta insemna ca un anumit client a comandat o cafea, dar a platit doua cafele, a doua fiind pentru un sarac care nu are bani sa si-o permita.

"Era o traditie pur napoletana de care beneficiau multi dintre oamenii in varsta. Insa si aceasta a murit", spune Alessandro Musto, care nu demult a lucrat intr-o cafenea. "Traditia moare odata cu solidaritatea umana", spune un alt barbat.

O alta scena poate fi vazuta tot mai des in parcurile din Napoli: oameni fara adapost, care isi pregatesc cafeaua la ibric cu ajutorul unui aragaz mic de voiaj. Zatul nu se arunca, ci se mai face un alt rand de cafea. O beau usor si cu inghitituri mici, nu pentru ca adora cafeaua la ibric, ci pentru ca potoleste senzatia de foame si frig. Adevaratul espresso italian nu mai este pentru buzunarul oricarui italian.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Italia criza saracie, #Napoli saracie criza, #criza europa bani italia , #Italia