Italia: Nou guvern, condus de Giuseppe Conte, a fost instalat

Vineri, 01 Iunie 2018, ora 16:40
12082 citiri
Italia: Nou guvern, condus de Giuseppe Conte, a fost instalat
Foto: Facebook Giuseppe Conte

Noul Cabinet al Italiei a fost instalat vineri, calmand piele ingrijorate de perspectiva alegerilor anticipate, care s-ar fi putut transforma intr-un referendum de facto privind apartenenta la zona euro.

Din cabinetul condus de Giuseppe Conte, un profesor de drept putin cunoscut pana acum, fac parte si Luigi Di Maio si Mateo Salvini, liderii celor doua partide de coalitie, Miscarea 5 Stele si, respectiv, Liga, relateaza Reuters.

Miscarea 5 Stele si Liga au convenit formarea unui Guvern de coalitie, iar presedintele Sergio Mattarella a acceptat lista ministrilor prezentata de premierul desemnat Giuseppe Conte.

Conte a renuntat initial la formarea Guvernului in 28 mai, dupa ce presedintele a respins nominalizarea lui Paolo Savona la Ministerul Economiei. In locul lui Conte a fost nominalizat Carlo Cottarelli, care ar fi urmat sa formeze un Executiv de tehnocrati, insa eforturile sale au esuat, iar Cotarelli a renuntat joi seara la nominalizare.

Conform BBC, dupa o noua intalnire cu presedintele Mattarella, Conte a confirmat nominalizarea profesorului de economie Giovanni Tria, pentru Ministerul Economiei, iar Savona, respins de presedinte, se va regasi totusi in Guvern, dar pe o alta functie.

Liderul M5S, Luigi Di Maio, si liderul Ligii, Matteo Salvini, au anuntat, intr-o scurta declaratie comuna: "Au fost intrunite toate conditiile pentru un Guvern M5S-Liga".

De altfel, Salvini va detine postul de ministru de Interne in viitorul Cabinet, pozitie din care a promis o atitudine mai dura referitoare la migratie.

Lista Guvernului este urmatoarea, conform BBC:

Ministru de Interne si viceprim-ministru - Matteo Salvini (Liga)

Ministru al Industriei si videprim-ministru - Luigi Di Maio (M5S)

Ministru de Externe - Enzo Moavero Milanesi (independent, ex-ministru al Afacerilor Europene)

Ministru al Economiei - Giovanni Tria

Ministru al Apararii - Elisabetta Trenta (M5S)

Ministru al Justitiei - Alfonso Bonafede (M5S)

Ministru al Sanatatii - Giulia Grillo (M5S)

Ministru pentru Afaceri Europene - Paolo Savona (independent)

Subsecretar al prim-ministrului: Giancarlo Giorgetti (Liga)

Ministru pentru probleme Parlamentare - Riccardo Fraccaro (M5S)

Ministrul Agriculturii - Gian Marco Centinaio (Liga)

Ministrul Infrastructurii - Danilo Toninelli (M5S)

Ministrul Educatiei - Marco Bussetti (Liga)

Ministrul Culturii - Alberto Bonisoli (M5S)

Ministrul Mediului - Sergio Costa (M5S)

Ministrul Afacerilor Regionale - Erika Stefani (Liga)

Ministrul pentru Familie - Lorenzo Fontana (Liga)

Citeste si Premierul italian Giuseppe Conte si-a prezentat demisia. Presedintele Mattarela incepe consultarile cu partidele pentru iesirea din criza

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#Giuseppe Conte guvern Italia, #nou guvern Italia , #Italia