Italienii au fost spionati de serviciile secrete americane si britanice

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 23:25
2376 citiri
Italienii au fost spionati de serviciile secrete americane si britanice
Foto: www.cbsnews.com

Italienii au fost spionati nu doar de catre serviciile americane, dar si de catre cele britanice, afirma jurnalistul Glenn Greenwald pentru editia de vineri a saptamanalului italian L'Espresso.

"Italia nu s-a aflat doar in atentia sistemului PRISM creat de serviciile americane. Cu un program paralel si convergent denumit Tempora, serviciile de spionaj britanice au spionat cablurile de fibra optica care transporta conversatiile telefonice, e-mailurile si traficul de Internet" in Italia, ofera asigurari jurnalistul, posesor al mai multor dosare pe care i le-a incredintat Edward Snowden, aflat la originea unor dezvaluiri despre vastul sistem de supraveghere cibernetic american.

Informatiile relevante colectate de britanici erau transmise ulterior Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a Statelor Unite, potrivit lui Greenwald. Serviciile secrete italiene au jucat, de asemenea, un rol in colectarea metadatelor, avand "un acord de gradul trei" cu societatea britanica ce se ocupa de spionarea comunicatiilor, anunta el.

Telefonul lui Merkel, spionat de SUA. Cancelarul ii cere socoteala lui Obama

Actiunile de spionaj erau efectuate prin interceptarea unor date transferate cu ajutorul a trei cabluri de fibra optica submarine care au terminale in Italia, ofera asigurari jurnalistul.

De asemenea, conform dezvaluirilor publicate de L'Espresso, britanicii nu supravegheau doar persoane sau activitati legate de lupta impotriva terorismului, dar vizau intreprinderi, oameni politici si de stat, mai ales pentru a fi la curent cu "intentiile politice ale Guvernelor straine".

Dezvaluirile lui Snowden: SUA au interceptat milioane de apeluri din Franta

Joi, la Bruxelles, Comisia Europeana a apreciat ca a venit timpul sa actioneze pentru a da Uniunii Europene o voce "puternica si unitara" fata de americani, dupa ultimele dezvaluiri privind spionajul american in Europa, potrivit carora chiar si telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel ar fi fost interceptat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Italia spionata SUA, #Italia spionata servicii Marea Britanie SUA, #Italia spionata servicii secrete , #Italia