La aproape 3 luni de la alegeri, Italia tot nu are Guvern. Presedintele a refuzat numirea unui ministru anti-UE

Sambata, 26 Mai 2018, ora 15:51
3787 citiri
La aproape 3 luni de la alegeri, Italia tot nu are Guvern. Presedintele a refuzat numirea unui ministru anti-UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul italian desemnat, Giuseppe Conte, inca nu a reusit sa-si formeze guvernul sustinut de coalitia majoritara alcatuita din Miscarea 5 Stele (M5S - antisistem) si Liga (extrema dreapta), presedintele Sergio Mattarella refuzand numirea unui ministru de Finante cunoscut pentru pozitiile sale eurosceptice.

Asta in timp ce liderul Ligii, Matteo Salvini, a scos de pe lista propunerilor pentru viitorul guvern un ministru al Economiei, pentru ca acesta ar fi pe placul Germaniei, transmit agentiile AFP si EFE.

"Sunt foarte suparat", a scris Salvini pe Twitter, referindu-se la refuzul lui Mattarela de a-l accepta ca ministru de Finante pe Paolo Savona, un eurosceptic convins, in varsta de 81 de ani.

Acesta din urma are o indelungata experienta politica si in economie si este autorul a numeroase lucrari. Dar el s-a remarcat adesea prin pozitii impotriva zonei euro, pe care a descris-o in ultima sa carte drept o "inchisoare a Germaniei".

"Acum nu mai ajuta cu nimic sa dam cu pumnul in masa. Trebuie sa pregatim un plan B pentru a iesi din zona euro", a mai scris Paolo Savona in aceeasi lucrare.

Astfel de pozitii ingrijoreaza Bruxelles-ul, care si-a exprimat deja preocuparea in legatura cu formarea unui guvern populist in Italia. Receptiv la aceste semnale, presedintele Mattarela, care nici el nu agreeaza un asemenea guvern, insa majoritatea formata din M5S si Liga nu i-a oferit alternative, a respins numirea lui Savona.

Conform presei italiene, presedintele nu va reveni asupra acestei decizii, pentru ca doreste ca Italia sa-si respecte angajamentele europene, dar nici coalitia populista nu ar avea intentia sa dea inapoi si ar fi pregatita sa mearga pana la alegeri anticipate, cele doua partide care o compun fiind in crestere in sondaje.

Liderul Ligii, Matteo Salvini, a mai mentionat in mesajul sau pe Twitter ca a respins includerea in Guvern a unui ministru al Economiei care ar conveni Germaniei.

"Cotidiane si politicieni germani ne jignesc: italieni cersetori, puturosi, evazionisti fiscali, profitori, ingrati. Iar noi trebuie sa alegem un ministru al Economiei care sa fie pe placul lor? Nu, multumesc!", a scris el pe reteaua de socializare in postarea la care liderul M5S, Luigi Di Maio, a dat like.

Interpelat de jurnalisti sambata dimineata in timp ce pleca de acasa, premierul desemnat, Giuseppe Conte, a evitat sa comenteze aceste evolutii, afirmand doar ca lucreaza in continuare la formarea Executivului, la aproape 3 luni de la alegerile parlamentare in care au iesit triumfatoare partidele extremiste si antisistem.

Citeste mai multe despre situatia din Italia:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Discuții aprinse în coaliție privind susținerea lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Ce spune medicul despre posibila sa retragere din cursă
Discuții aprinse în coaliție privind susținerea lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Ce spune medicul despre posibila sa retragere din cursă
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, exclude ideea retragerii sale din cursă. Precizarea vine după ce conducerea PSD ar fi discutat luni, 15 aprilie, o astfel...
PNL a mai ”furat” un primar de la USR: ”Echipa devine pe zi ce trece mai puternică” FOTO
PNL a mai ”furat” un primar de la USR: ”Echipa devine pe zi ce trece mai puternică” FOTO
Primarul Alexa Chifa din comuna Poienile de sub Munte, ales din partea USR, s-a alăturat PNL Maramureş. ”Echipa PNL Maramureş devine pe zi ce trece mai puternică. Tineri, seniori,...
#Italia Guvern ministru, #Italia presedinte Guvern UE , #Italia