Lovitura de teatru: Ce se intampla cu adevarat in cazul caselor oferite gratis in Italia

Duminica, 28 Iunie 2015, ora 12:40
28303 citiri
Lovitura de teatru: Ce se intampla cu adevarat in cazul caselor oferite gratis in Italia
Foto: Tavia Macnaughton

O veste venita din Italia a facut inconjurul lumii: autoritatile unor localitati sunt dispuse sa le ofere cetatenilor interesati locuinte parasite gratis, indiferent din ce tara provin.

La o asemenea oferta, este clar ca interesul nu putea fi decat urias. Doar ca, in momentul in care au ajuns in Italia, pentru a primi locuintele gratis, cei interesati au avut o mare surpriza, conform Business Insider.

Spre exemplu, o australianca dornica sa-si indeplineasca visul a calatorit pana in Italia pentru a primi o locuinta gratis, numai ca in momentul in care a ajuns in Gangi, Sicilia, ea a aflat ca trebuie sa plateasca 17.040 de dolari americani pentru a primi casa!

"Mi-au spus ca ar trebui sa platesc taxe si autorizatii in valoare de 17.040 de dolari", a povestit australianca pe nume Tavia Macnaughtan.

Suma nu pare mare la prima vedere, insa socul a fost si mai mare in momentul in care a vizitat locuintele aflate in promotie.

"Am stat acolo timp de o saptamana si m-am uitat la casele aflate la vanzare. Toate erau teribile si trebuiau demolate si reconstruite", a povestit australianca din Melbourne.

Un oras idilic din Italia ofera gratuit casele parasite. Si nu e singurul

In periplul sau in Sicilia, Macnaughtan a vizitat si alte locuinte, care nu faceau parte din promotia caselor oferite gratis. Asa a realizat ca ar fi iesit mai ieftin, in final, daca ar fi cumparat o locuinta normala. Doar ca visul sau nu s-a indeplinit nici de aceasta data.

"Am spus ca vreau sa cumpar o locuinta, insa agentia imobiliara mi-a spus ca nu se poate acum", a povestit ea. Dupa cateva saptamani, agentii imobiliari au contactat-o pentru a cumpara casa. Revenita in Australia, ea a spus ca s-a saturat sa mai incerce sa se mute in Europa.

Tavia Manaughtan a mentionat ca episodul la care face referire dateaza din august 2014. Ea a hotarat sa-l faca public abia acum dupa ce autoritatile din Gangi s-au laudat din nou, in aceasta saptamana, ca ofera locuinte gratis.

In anuntul facut de cei din Gangi se arata o singura conditie: aceea ca viitorii cumparatori sa vina cu un plan de renovare in cel mult un an, pe care sa-l finalizeze in cel mult trei ani. Autoritatile din Gangi nu au mentionat insa nimic despre vreo taxa de constructie.

Promotii asemanatoare si in America

In luna aprilie a acestui an, un oras ras de pe fata pamantului in urma cu aproximativ 100 de ani de un incendiu devastator a devenit peste noapte o atractie pe piata locurilor de munca, dupa ce autoritatile au anuntat ca le ofera case si mancare gratis celor interesati sa lucreze aici.

Micutul oras Garnet din Montana (SUA) face parte dintr-un proiect al autoritatilor americane, care doresc sa-l transforme intr-un punct turistic, dupa ce in urma cu 103 ani a fost distrus de un incendiu.

In acest sens, autoritatile din SUA au publicat un anunt intr-un ziar local in care mentionau ca cei interesati sa lucreze la dezvoltarea statiunii vor primi mancare si locuinte gratis.

Desi erau doar patru locuri de munca disponibile, reprezentantii biroului de forta de munca au fost luati prin surprindere de numarul mare de persoane care si-au manifestat intentia de a veni in Garnet. Nu e de mirare, in conditiile in care anuntul a devenit viral pe Internet si a primit peste 32.000 de share-uri pe Facebook.

"Telefoanele au inceput sa sune aproape imediat. A doua zi dimineata aveam deja 130 de e-mailuri si nu se stie cu exactitate cate telefoane. Oricum, telefonul a sunat toata dimineata! Au fost oameni care ne-au contactat din Africa de Sud, China, Marea Britanie, Germania si din toata SUA. Erau mai multe persoane care ne-au sunat decat numarul locuitorilor din Montana", a declarat Maria Craig, un purtator de cuvant al Biroului pentru Ocuparea Fortei de Munca din regiune.

Pe langa facilitatile oferite de autoritati, oamenii care au aplicat pentru acest loc de munca au mai fost atrasi si de povestea locului. Despre Garnet se spune ca este un "oras-fantoma" atat la propriu, cat si la figurat.

Bazele oraselului din Montana au fost puse in 1860 de minerii aflati in cautare de aur si argint, insa in 1912 a fost devastat de un incendiu si abandonat cativa ani mai tarziu.

Chiar daca orasul a fost restaurat, el a ramas pustiu, iar putinii localnici spun ca zona este bantuita de fantomele fostilor locuitori. Turistii care au trecut prin Garnet au marturisiti ca au auzit muzica si rasete, in special iarna, plus zgomotul unor usi trantite in zone in care nici nu se aflau usi.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#case gratis Italia, #taxe case gratis Italia, #case gratis Gangi, #oferta case Gangi Italia , #Italia