Membru al guvernului Berlusconi, acuzat de complicitate cu mafia

Joi, 15 Iulie 2010, ora 09:45
965 citiri
Membru al guvernului Berlusconi, acuzat de complicitate cu mafia

Nicola Cosentino, subsecretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor din Italia, a demisonat miercuri fiind obiectul unui mandat de arestare pentru complicitate cu mafia.

Cosentino isi prezentase deja demisia in februarie pentru a evita "orice instrumentalizare" a problemelor sale judiciare inainte de alegerile regionale din martie, dar seful guvernului, Silvio Berlusconi, i-a refuzat-o.

Nicola Cosentino, care pana la sfarsitul anului 2009 figura drept candidat potential la presedintia Campaniei (regiunea Napoli), este acuzat ca a ajutat din anii 1990 mafia napolitana, Camorra. De asemenea, numele sau este citat in anchete despre cazuri de coruptie in cadrul pietei energiei eoliene in Sardinia.

Tot lui i s-a reprosat ca a exercitat presiuni asupra judecatorilor din diverse tribunale pentru a se sustrage urmaririlor penale si a se putea prezenta in alegerile regionale. Interventiile sale erau facute prin intermediul unei organizatii secrete pe care canalele media italiene o numesc P3, facand aluzie la celebra loja masonica Propaganda Due (P2).

Aceasta influenta retea de politicieni, magistrati, finantisti si militari a fost implicata in rasunatoare scandaluri politico-financiare in anii '70-'80.

Intr-un comunicat, Cosentino si-a exprimat "serenitatea" fata de "anchetele in curs care nu vor putea sa demonstreze decat faptul ca este strain" de aceste afaceri. Dar, a adaugat el, "nu pot si nici nu vreau sa expun guvernul unor acuzatii fara fundament".

Premierul Silvio Berlusconi a afirmat ca "impartaseste" decizia subsecretarului de stat, dar il reasigura de increderea sa, mentinandu-l la conducerea partidului sau, Partidul Libertatii (PD-L) pentru regiunea Campania.

La randul sau, presedintele formatiunii Italia Valorilor (IDV, din opozitie), ex-judecatorul anticoruptie Antonio Di Pietro, a afirmat ca "era timpul" ca Nicola Cosentino sa demisioneze. In numele "apararii legalitatii si democratiei", el va propune o motiune de neincredere impotriva guvernului Berlusconi in ansamblul sau.

In ultimele luni, alti doi ministri au fost nevoiti sa demisioneze dupa ce au fost citati in cazuri de coruptie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Nicola Cosentino, #Guvern Berlusconi, #demisie Berlusconi , #Italia