Italia va primi in iulie sau august prima transa, de 25 miliarde de euro, din fondul UE de redresare post-pandemie

Duminica, 06 Iunie 2021, ora 23:40
2524 citiri
Italia va primi in iulie sau august prima transa, de 25 miliarde de euro, din fondul UE de redresare post-pandemie
Foto: Hepta.ro

Italia ar putea obtine luna viitoare prima transa din fondul UE de redresare post-pandemie, a anuntat ministrul Administratiei Publice, Renato Brunetta, intr-un interviu acordat publicatiei Il Messaggero, transmite Bloomberg.

Luna trecuta, premierul Mario Draghi a anuntat ca a ajuns la un acord cu Comisia Europeana pentru Planul de Redresare si Rezilienta (PNNR), in valoare de 222,1 miliarde de euro, din care 191,5 miliarde din fondul european de redresare post-pandemie si 30,6 miliarde resurse proprii.

Italia ar urma sa primeasca 25 miliarde de euro "in iulie sau august". Masurile aprobate recent de Guvernul italian privind guvernanta, simplificarea administrativa si recrutarea fortei de munca vor furniza "pilonii planului de redresare, a declarat Renato Brunetta

Italia este principala beneficiara a planului UE de redresare post-pandemie ce are la baza fondul 'NextGenerationEU' in valoare de cel mult 800 de miliarde de euro (in preturi curente, respectiv 750 de miliarde de euro in preturi constante din 2018) care va fi constituit din imprumuturi contractate de Comisia Europeana pe pietele financiare. Din acest fond, statele membre vor accesa granturi si imprumuturi pentru reforme si investitii cuprinse in planurile nationale de redresare si rezilienta (PNRR) ce trebuie sa fie aprobate de Executivul comunitar si sa cuprinda in principal investitii in tranzitia ecologica si sectorul digital, pentru care trebuie alocate cel putin 37% si, respectiv, 20%, din sumele prevazute in PNRR.

"Suma de 222,1 miliarde de euro reprezinta o provocare formidabila", a declarat saptamana trecuta Ignazio Visco, guvernatorul Bancii Centrale a Italiei.

Deficiente structurale in sistemul bancar

Referindu-se la economia interna, Visco a avertizat ca unele banci italiene, in special cele de marime redusa, se confrunta cu deficiente structurale si ar trebui "urgent" sa-si reconsidere modelul de afaceri. Orice faliment al unei banci va fi gestionat, "asigurandu-ne ca creditorul va iesi de pe piata in cel mai ordonat mod posibil".

El a confirmat estimarea sa recenta privind un avans al PIB-ului Italiei "de peste 4%" anul acesta, dupa un declin record, de 8,9%, in 2020. Guvernul Mario Draghi se asteapta in 2021 la o crestere de 4,5% a celei de-a treia economii a zonei euro.

PNRR-ul Italiei este articulat in jurul a sase capitole, dintre care cel denumit "Revolutia verde si tranzitia ecologica" are finantarea cea mai importanta, de 68,6 miliarde de euro, si numeroase obiective, printre acestea numarandu-se reciclarea a 65% din deseurile din plastic si a 100% din deseurile textile, relansarea transportului public local si achizitia de autobuze mai ecologice si reinnoirea flotei de trenuri regionale.

Capitolul "Infrastructuri pentru o mobilitate durabila", cu un buget de 31,4 miliarde de euro, are ca principale obiective modernizarea liniilor regionale de cale ferata si realizarea de investitii in sectorul transportului feroviar, pentru o "dezvoltare rationala a infrastructurilor de transport moderne, durabile si care sa acopere intreaga tara".

La capitolul energetic, Guvernul italian are in vedere in mod special investitii semnificative in surse de energie regenerabile si sustine folosirea hidrogenului drept combustibil.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea, Naty, a anunțat pe rețelele sociale că nu se mai poate trăi în țara unde s-a mutat în 2021. Naty Badea, corespondent Antena 3, s-a mutat în 2021 în Italia,...
#Italia, #bani, #PNRR, #ajutor, #Uniunea Europeana , #Italia