Milioane de italieni, chemati duminica la urne - testul suprem pentru Renzi

Duminica, 31 Mai 2015, ora 19:29
2043 citiri
Milioane de italieni, chemati duminica la urne - testul suprem pentru Renzi

Peste 20 de milioane de italieni aleg duminica guvernatorii a sapte dintre cele 20 de regiuni si primarii a peste 1.000 de localitati, in cadrul unor alegeri locale considerate un test important atat pentru premierul Matteo Renzi, cat si pentru partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi.

Este vorba despre primul scrutin - intr-o Italie care revine incet din recesiune - dupa ce Partidul Democrat (centru-stanga) al lui Renzi a obtinut o victorie in alegerile europene de anul trecut.

Observatorii vor privi totodata cu atentie lupta de pe esicherul drept intre formatiunea antiimigratie Liga Nordului, condusa de catre Matteo Salvini, aflat in plina ascensiune, si Forza Italia, partidul fostului premier Berlusconi.

Un test important pentru premier va avea loc in regiunea Liguria (nord), unde candidatul PD infrunta un disident de stanga si un reprezentant al dreptei, Giovanni Toti, sustinut atat de catre Liga Nordului, cat si de Forza Italia.

Cinci dintre cele sapte regiuni in care au loc alegeri sunt guvernate de stanga, una de Liga si una de Forza Italia.

In Campania (sud), numele candidatului PD Vincenzo De Luca, care lupta impotriva guvernatorului Forza Italia in exercitiu, a fost introdus pe o lista de 17 persoane "care nu pot candida" intocmita de catre o comisie antimafia.

De Luca a fost condamnat pentru abuz de putere, urmeaza sa fie judecat pentru alte acuzatii, inclusiv pentru frauda, si risca sa i se interzica accesul la functie.

In pofida situatiei jenante pentru Renzi, in varsta de 40 de ani, popularitatea sa pare sa se mentina la un nivel ridicat dupa aproape un an si jumatate de mandat.

"Alternativele la Renzi nu sunt foarte atractive. El reprezinta in continuare singura oferta politica serioasa", a declarat pentru AFP Giovanni Orsina, un politolog de la Universitatea Guido Carli din Roma.

Stanga este creditata in sondaje cu sase victorii din sapte, Veneto (nord-est) urmand sa ramana la Liga Nordului, sau cu cinci victorii la doua ori chiar patru la trei.

"Patru la trei, noua, suporterilor de fotbal, ne trezeste amintiri placute", a declarat Renzi recent, referindu-se la rezultatul semifinalei Cupei Mondiale din 1970, in care Italia a invins Germania de Vest.

Un asemenea rezultat ar reprezenta o dezamagire pentru Renzi, iar sustinatorii sai au minimalizat importanta sondajelor.

"Urmatoarele alegeri regionale nu sunt nici un test si nici un termometru pentru Guvern. Alegerile europene de anul trecut nu au fost, regionalele de astazi nu sunt", a declarat Luca Lotti, un membru al Cabinetului lui Renzi.

Alegerile regionale s-au terminat prost pentru premieri in trecut. Massimo D'Alema, seful unui guvern de stanga, a demisionat dupa ce a fost infrant in 2000.

Alegerile de duminica sunt cruciale, de asemenea, pentru fostul premier Silvio Berlusconi, in varsta de 78 de ani, un magnat media si miliardar care este hotarat sa revina in politica dupa ce a fost achitat de acuzatia ca a intretinut relatii sexuale contracost cu o minora si dupa ce a ispasit o pedeapsa prin munca in folosul comunitatii pentru frauda fiscala.

"Daca Berlusconi va obtine rezultate foarte proaste, ar putea fi sfarsitul carierei sale politice", a declarat Orsina.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri Italia, #test Renzi alegeri Italia , #Italia