Politistii romani de frontiera au depistat o nava cu 200 de imigranti sirieni

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 13:31
898 citiri
Politistii romani de frontiera au depistat o nava cu 200 de imigranti sirieni

Politistii romani de frontiera de pe pe nava "Stefan cel Mare", aflata in misiune in Italia, au depistat si retinut o nava suspecta care, in urma anchetei desfasurate de autoritatile italiene, s-a dovedit a fi o "nava mama", implicata in transportul a sute de imigranti ilegali.

In noaptea de 10/11 septembrie 2013, nava "Stefan cel Mare" (MAI 1105), aflata in misiune de patrulare, in cadrul Operatiunii Maritime Comune AENEAS 2013 coordonata de Agentia FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) a detectat o nava fara pavilion, cu multe persoane la bord, care tracta o alta ambarcatiune de dimensiuni mai reduse.

In urma monitorizarii efectuate de politistii de frontiera romani, s-a stabilit ca tinta se inscrie intr-un mod de actiune cunoscut ca fiind "nava mama si nava fiica": nava de pescuit fara pavilion, ce remorcheaza o ambarcatiune de dimensiuni reduse, pe care ulterior transfera migrantii pentru a fi transportati rapid la mal, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Imediat a fost anuntat Centrul International de Coordonare (ICC) care a dispus monitorizarea de la distanta a transferului migrantilor de pe "nava mama" pe barca rapida.

Dupa ce au fost stranse probele necesare, un elicopter si o nava a Garzii de Finante precum si o nava a Garzii de Coasta Italiene au intervenit pentru salvarea celor 199 de migranti iar Centrul International de Coordonare al Operatiunii Comune a dispus ca nava MAI 1105 sa initieze procedurile de oprire si retinere a navei suspecte, deoarece pe baza informatiilor operative/probe de la fata locului precum si alte date de la nivelul ICC, autoritatile judiciare italiene au emis un mandat de sechestrare a navei cu facilitatori.

Nava romaneasca "Stefan cel Mare" si alta nava a Garzii de Finante Italiene, care actionau sub egida "Frontex", asistate de unitati de suport aerian elen si italian, au procedat la abordajul navei fara pavilion, in apele internationale, punand in aplicare mandatul de sechestrare emis de Parchetul districtual din Catania (Procura Distrettuale Della Repubblica, Direzione Distrettuale Antimafia).

Nava suspecta a fost retinuta si remorcata in Portul Catania, membrii echipajului fiind in prezent anchetati de autoritatile italiene.

Totodata, cei 199 de migranti, 85 barbati, 50 femei si 64 minori, au fost salvati si transportati de navele italiene in Portul Siracusa.

C.P.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...