Presedintele italian a gratiat un fost responsabil al CIA in peninsula

Joi, 24 Decembrie 2015, ora 16:21
2192 citiri
Presedintele italian a gratiat un fost responsabil al CIA in peninsula
Foto: Hepta.ro

Presedintele italian, Sergio Mattarella, a gratiat, miercuri, doi americani, printre care un fost responsabil al CIA in peninsula, condamnati in contumacie la pedepse cu inchisoarea pentru rapirea unui imam egiptean in 2003 in Italia.

Robert Seldon Lady, "condamnat la noua ani de inchisoare, obtine o gratiere partiala de doi ani", a precizat un comunicat al presedintiei italiene, relateaza AFP.

Lady, supranumit "Mister Bob", a fost sef al statiei CIA la Milano, capitala economica a Italiei. El a fost acuzat ca fiind responsabil de rapirea in 2003 a imamului egiptean Abu Omar, membru al opozitiei islamiste radicale, care beneficia de azil politic in Italia. Ulterior, imamul a fost transferat in Egipt, unde afirma ca a fost supus torturii.

Procesul in prima instanta in acest dosar a fost deschis in 2007, iar in septembrie 2012, Curtea de Casatie din Roma a confirmat pedepsele cu inchisoarea intre sapte si noua ani pentru 23 de agenti, toti americani, cea mai grea fiind aplicata lui "Mister Bob".

Cealalta persoana gratiata este Betnie Medero, si ea agent al CIA, dar condamnata la o pedeapsa mai usoara, se arata in comunicat.

Presedintele italian a admis cererile de gratiere "dupa avizul favorabil exprimat de Ministerul Justitiei" de la Roma si luand in considerare faptul ca "Statele Unite, dupa prima alegere a presedintelui Barack Obama, au intrerupt practica transferurilor secrete", in text, considerata "de Italia si Uniunea Europeana incompatibila cu principiile statului de drept".

In septembrie 2013, Robert Seldon Lady i-a trimis o cerere de gratiere presedintelui italian de la acea data, Giorgio Napolitano.

In luna martie a aceluiasi an, presedintele Giorgio Napolitano l-a gratiat pe Joseph Romano, seful bazei americane de la Aviano, de unde a plecat avionul care l-a transferat pe imam spre Egipt. Aceasta decizie - luata in unicul beneficiu militar al Pentagonului si al NATO, condamnat in acest caz - a fost salutata de Statele Unite.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#presedinte Italia gratiat american, #american CIA gratiat Italia, #american CIA gratiat inchisoare , #Italia