Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Proteste la Milano: Batai de strada si masini in flacari din cauza Expo 2015 (Video)

Vineri, 01 Mai 2015, ora 18:48
8212 citiri
Proteste la Milano: Batai de strada si masini in flacari din cauza Expo 2015 (Video)
Foto: Realitatea TV

Sute de protestatari nemultumiti de cheltuielile facute de organizatori cu Expozitia universala au iesit pe strazi, vineri, la Milano, inregistrandu-se ciocniri cu fortele de ordine, care au reactionat cu gaze lacrimogene.

Imaginile transmise de televiziunile de stiri arata masini in flacari, dube incarcate cu forte de ordine si protestatari care le infrunta, informeaza Reuters.

Centrul orasului este blocat din cauza confruntarilor.

Expozitia Internationala de la Milano a fost deschisa, vineri, de premierul Matteo Renzi, care a sperat ca in acest fel vor aparea si semne ale revenirii economice, dupa ani de stagnare si recesiune, relateaza Reuters.

La eveniment au fost prezenti mai multi sefi de stat si de guvern. De asemenea, papa Francisc a transmis un mesaj.

"Intr-un fel, expozitia in sine este parte in acest paradox al abundentei, se incadreaza in cultura risipei si nu contribuie la un model de dezvoltare echitabila si sustenabila", a declarat papa Francisc, in opinia caruia protagonistii acestui eveniment ar fi trebuit sa fie "barbatii si femeile care sunt infometati, bolnavi sau care isi pierd viata din cauza hranei insuficiente sau gresite".

Initiativa s-a lovit de un val de reactii negative din partea acelora care considera ca Italia a cheltuit mult mai mult decat va castiga de pe urma Expo 2015.

Totusi, cu 10 milioane de bilete vandute, oficialii italieni estimeaza ca circa 20 de milioane de vizitatori vor veni la Milano, iar castigurile vor depasi 10 miliarde de euro.

Protestatarii, membri ai unor organizatii de extrema dreapta, au aruncat cu pietre si petarde in politisti, care au ripostat. Manifestantii sunt nemultumiti ca banii nu au fost investiti in programe sociale si ameninta ca vor aduna peste 30 de mii de persoane la un amplu mars impotriva autoritatilor.

La proteste s-au raliat diverse grupuri de studenti, activisti anti-globalizare sau de mediu, precum si sustinatori ai masurile anti-austeritate, care vad in Expo 2015 un simbol al risipei si coruptiei, informeaza Reuters.

Expozitia, deschisa la 5 ani dupa cea de la Shanghai sub sloganul "Hranirea planetei. Energie pentru viata", cuprinde pavilioane nationale din 140 de tari, organizate pe diverse teme care tin de obiceiurile culinare si traditii.

Organizatiile participante au investit peste un miliard de euro in aceasta expozitie, ce va ramane deschisa in urmatoarele 6 luni.

Romania este prezenta la eveniment printre tarile cu pavilion individual, pentru care a alocat de la bugetul de stat trei milioane si jumatate de euro, informeaza Radio Romania Actualitati.

Conform deciziei prim-ministrului Nr.214/2013, participarea tarii noastre este coordonata de catre comisarul general pentru Romania la Expo MILANO 2015, Georgian Ghervasie.

Romania a participat, dupa 1989, la toate expozitiile universale organizate sub egida Biroului International pentru Expozitii: Sevilla (Spania) 1992, Hanovra (Germania) 2000, Aichi (Japonia) 2005 si Shanghai (China) 2010, precizeaza MAE intr-un comunicat de presa.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#proteste Expo 2015 Milano , #Italia