Trei sefi ai mafiei italiene au fost eliberati din inchisoare, din cauza pandemiei

Luni, 27 Aprilie 2020, ora 10:52
3703 citiri
Trei sefi ai mafiei italiene au fost eliberati din inchisoare, din cauza pandemiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Trei sefi ai mafiei italiene au fost eliberati din inchisoare, in urma unor decizii luate pentru a limita raspandirea coronavirusului in peninsula.

Anuntul a fost facut de procurorul italian anti-mafie, Federico Cafiero De Raho, care a precizat ca cei trei au fost plasati in arest la domiciliu.

Este vorba despre Francesco Bonura, unul dintre liderii mafiei siciliene "Cosa nostra", Vincenzo Iannazzo, sef al mafiei din Calabria "Ndrangheta", si Pasquale Zagaria, membru al Camorra din Napoli, scrie CNN.

Pentru a preveni raspandirea noului coronavirus in inchisori, guvernul italian a autorizat magistratii sa ii plaseze in arest la domiciliu pe detinutii care mai au de executat sub 18 luni din sentinta.

Cafiero De Raho a declarat ca cei trei barbati au fost supusi unor "masuri suplimentare de izolare", pentru a evita contactul cu persoane din afara inchisorii din cauza rolurilor pe care le-au avut in Mafie.

"Odata ce sunt trimisi inapoi acasa, aceste masuri, evident, nu vor mai fi implementate", a spus procurorul.

Bonura a fost condamnat la 23 de ani de inchisoare si mai avea de executat doar 9 luni. Ianazzo a fost condamnat la 14 ani de inchisoare, iar Zagaria la 20 de ani de detentie, condamnare primita in 2007.

Eliberarea celor trei a fost criticata intens in Italia.

"Este o nebunie", a spus Matteo Salvini, seful Ligii (considerat de extrema dreapta), primul partid din tara. "Este o lipsa de respect fata de oameni, magistrati, jurnalisti, politisti si victimele mafiei".

Ministrul Justitiei, Alfonso Bonafede, a declarat ca hotararea de eliberare a detinutilor este luata de magistrati intr-un mod "autonom si independent", dar autoritatile iau totusi in considerare o propunere de implicare a departamentului anti-mafie in decizia finala.

"In acest moment de criza, organizatiile mafiote se pot infiltra in viata economica, in special prin sustinerea sau chiar dobandirea intreprinderilor aflate in dificultati financiare care nu pot accesa ajutoarele publice si, prin urmare, sunt obligate sa apeleze la surse alternative de credit, cele ale organizatiilor criminale", a declarat pentru CNN Cafiero De Raho.

Numarul total al prizonierilor din Italia a scazut cu 6.500 din 29 februarie in prezent, potrivit Ministerului Justitiei din peninsula.

Vezi si Cum profita mafia italiana de pandemia de coronavirus

Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume

A.D.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#sefi mafie Italia eliberati, #mafia italiana coronavirus , #Italia