Ziare.com

A fost stabilita data proclamarii independentei Scotiei

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 13:52

   

A fost stabilita data proclamarii independentei Scotiei
Dupa ce referendumul privind separarea de Regatul Unit al Marii Britanii a fost stabilit pentru 18 septembrie 2014, guvernul Scotiei a decis ca ziua istorica de proclamare a independentei, in cazul in care rezultatul votului va fi pozitiv, este 24 martie 2016.

Data va marca implinirea a 700 de ani de la victoria scotienilor asupra trupelor engleze in Batalia de la Bannockburn.

Referendumul a fost initiat de Partidul National Scotian (SPN), care domina Parlamentul inca din 2007, ideea fiind promovata in cadrul campaniei "YES Scotland". Aceasta a fost initiata in ianuarie 2012 si a dus la semnarea unei intelegeri istorice intre primul ministru britanic, David Cameron, si liderul SPN, Alex Salmond, privind organizanirea unui referendum pentru independenta Scotiei.

SPN considera ca, in urma separarii, Scotia va putea profita de pe urma resurselor de petrol si energie regenerabila de care dispune, putand retine intre 80% si 90% din totalul veniturilor de pe urma exploatarilor din Marea Nordului care, in prezent, merg la bugetul Marii Britanii.

Iese Scotia din UE?

Politicienii scotieni pro-independenta nu au niciun dubiu fata de ramanerea Scotiei in Uniunea Europeana si in zona euro, chiar daca acest lucru va necesita aprobarea statelor membre. Cu toate acestea, statele europene cu probleme secesioniste precum Spania, cu Tara Bascilor si Catalonia, Belgia, cu Flandra, sau Italia, cu problemele din nord, vor accepta independenta cu dificultate, scrie Voice of Russia.

Schimbarea statutului Scotiei va insemna si schimbarea relatiilor Londrei cu Uniunea Europeana, fiind asteptate scaderea contributiei financiare la bugetul UE si a puterii de decizie a acesteia.

Un sondaj din anul 2012 arata ca doar 39% dintre scotieni isi doresc independenta, in timp ce 61% sunt impotriva.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4443 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cred ca bietul Cameron are altele pe cap, in afara romanilor sau

bulgarilor doritori sa munceasca in Anglia.
Separarea Scotiei de Regat ar fi dureroasa pentru englezi, dar previzibila.
Sa asteptam rezultatul referendumului.

 

Serviciile secrete britanice

Nu vor lasa niciodata sa se intample una ca asta. Se va duce o campanie sustinuta impotriva independentei, care mai mult ca sigur ca va avea efectele scontate.

Altceva trebuia stabilit

Mai importanta decit data proclamarii independentei este forma de guvernamint care va fi adoptata . Ce va fi Scotia ? Republica , regat , ce ? Dupa ce vreme de secole a facut parte dintr-un Kingdom devine straniu sa devina Republica Scotia . Fiindca atunci se va putea vorbi si despre presedintele Scotiei .E de presupus ca Scotia va evita sa devina o republica anosta si va prefera statutul de regat . Dar de unde rege ? Trebuie ales unul . Nu se poate ca Bonnie Prince Charlie sa nu mai aiba ceva urmasi la cit a fost de sturlubatic .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor