Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alegeri in Marea Britanie: Cum voteaza britanicii din Romania

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 15:52
2615 citiri
Alegeri in Marea Britanie: Cum voteaza britanicii din Romania
Foto: internationalaffairs.org.au

Britanicii care traiesc sau muncesc in afara Marii Britanii, inclusiv in Romania, au la dispozitie doua modalitati de a vota la parlamentarele de joi: prin corespondenta (vot postal) sau prin procura (prin reprezentant).

Sistemul electoral britanic prevede trei modalitati de vot: prezentarea la sectia de vot, votul prin corespondenta (vot postal) si prin procura (prin reprezentant), caz in care este desemnata o persoana care voteaza in numele altcuiva.

Cei mai multi votanti aleg varianta clasica, de a se prezenta personal la urne, dar britanicii care locuiesc sau muncesc in afara tarii ori au diverse probleme in ziua votului aleg votul postal sau cel prin procura.

Cei inscrisi in Registrul electoral, primesc inainte de ziua votului un "poll card" in care sunt informatii unde si cand trebuie sa voteze. Cele mai multe sectii sunt deschise in scoli sau in sali special amenajate.

Alegeri in Marea Britanie: Lupta stransa in sondaje, ce sanse are UKIP si cine il ameninta pe Cameron

Acest "poll card" are doar un scop informativ, nefiind necesara prezentarea lui la vot.

Sectiile de vot sunt deschise intre orele 7:00 si 22:00.

Cetatenii care decid sa voteze prin posta trebuie sa anunte acest lucru in prealabil. Pentru alegerile de joi, termenul limita a fost 21 aprilie, ora 17:00.

Formularul pentru votul prin posta nu poate fi completat online, ci se depuse personal la Biroul de Inregistrare Electorala, deoarece este nevoie de semnatura alegatorului din motive de securitate a votului si pentru a preveni eventuale tentative de frauda.

Alegatorii care opteaza pentru votul prin posta primesc buletinul de vot la adresa din cartea de identitate sau la o alta adresa indicata in formularul completat.

Buletinele se pot trimite prin posta doar dupa expirarea termenului limita de inscriere a candidatilor - in cazul alegerilor de joi termenul fiind 9 aprilie, ora 16:00. Buletinele de vot trebuie trimise de votanti astfel incat ele sa ajunga la destinatie pana la ora de inchidere a urnelor - 22.00.

Cetatenii sunt sfatuiti, pe cat este posibil, sa depuna personal la posta buletinul de vot in plic sigilat, sau sa-l incredinteze unei persoane de incredere, in niciun caz unui candidat sau activist politic.

O alta modalitate este votul prin procura (prin reprezentant), folosit mai ales de cei care se afla in strainatate sau de cei cu probleme de sanatate.

Ca si in cazul votului prin posta, votantii trebuie sa aplice pentru a vota prin procura -termen limita 28 aprilie, ora 17:00. Totusi, daca dupa expirarea termenului apar situatii precum probleme de sanatate sau schimbarea locului de munca se poate aplica in regim de urgenta pentru aceasta procedura. Acest lucru se poate face inclusiv in ziua votului, pana la ora 17:00.

Spre deosebire de votul prin posta - unde nu este nevoie de motivarea cererii, pentru votul din procura trebuie oferit un motiv. Pot solicita vot prin procura cei care in ziua votului sunt in concediu, britanicii care locuiesc in strainatate, membrii fortelor armate, diplomatii. De asemenea, pot opta pentru aceasta varianta persoanele care in ziua scrutinului nu pot lipsi de la serviciu, participa la un curs educational sau nu se pot deplasa pana la sectia de vot din cauza unor probleme de santatate.

Persoana desemnata sa voteze prin procura trebuie sa aiba cel putin 18 ani.

Un cetatean poate vota prin procura la un scrutin pentru cel mult doua persoane.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri Marea Britanie, #parlamentare Marea Britanie , #Marea Britanie