Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Assange spune ca munca sa a protejat multe persoane si refuza sa fie extradat in SUA

Joi, 02 Mai 2019, ora 21:05
2664 citiri
Assange spune ca munca sa a protejat multe persoane si refuza sa fie extradat in SUA
Foto: Arhiva Hepta.ro

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a declarat in fata unui tribunal din Londra ca munca sa a "protejat multe persoane" si a refuzat sa fie extradat in SUA.

Statele Unite au cerut extradarea lui Assange, cel care a fost arestat in ambasada Ecuadorului in Londra pe 11 aprilie. Assange este acuzat in SUA ca a ajutat un fost membru al armatei sa acceseze un calculator al guvernului si ar putea face inchisoare maxim cinci ani.

Dupa ce a fost intrebat la o audiere preliminara la Tribunalul Magistratilor din Westminster daca este de acord sa fie extradat in SUA, Assange a raspuns printr-o legatura video de la inchisoare: "Nu doresc sa ma predau pentru extradare. Sunt un jurnalist care a castigat multe premii si am protejat multe persoane".

Assange a fost condamnat miercuri de un tribunal britanic la un an si doua saptamani de inchisoare pentru ca nu a respectat termenii eliberarii conditionate.

Julian Assange se afla in Ambasada Ecuadorului din 2012, dupa ce a cerut azil politic in urma unei hotarari judecatoresti conform careia ar trebui sa fie extradat de catre Marea Britanie in Suedia pentru a fi judecat pentru acuzatiile de agresiune sexuala.

Suedia a renuntat la acuzatii in 2017, insa Assange a ramas in ambasada din cauza mandatului de arestare pe numele sau emis de politia metropolitana britanica.

El a fost arestat pe 11 aprilie dupa ce Guvernul Ecuadorului i-a retras statutul de azilant si a permis politiei britanice sa il retina.

La cateva ore dupa arestarea sa din aprilie, procurorii americani au afirmat ca l-au acuzat pe Assange de conspiratie pentru ca a incercat sa acceseze un calculator al guvernului.

"Acuzatia este in legatura cu una dintre cele mai mari compromiteri de informatii clasificate din istoria Statelor Unite", a declarat Ben Brandon, avocatul care reprezinta SUA.

El a precizat ca in 2010, fostul analist al armatei Chelsea Manning a descarcat 90.000 de rapoarte de activitate in legatura cu razboiul din Afganistan, 400.000 in legatura cu conflictual din Irak, 80.000 de documente despre detinutii de la Guantanamo Bay si 250.000 de corespondente diplomatice. Majoritatea acestor documente au fost publicate ulterior de WikiLeaks.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Julian Assange condamnat, #Julian Assange extradat , #Marea Britanie