Ziare.com

Brexit: Cutia Pandorei pentru Uniunea Europeana si riscurile pentru Romania

de Cristian Diaconescu, profesor de drept international
Vineri, 19 Februarie 2016, ora 08:41

   

Brexit: Cutia Pandorei pentru Uniunea Europeana si riscurile pentru Romania
Cristian Diaconescu
David Cameron este dependent de o solutie favorabila la summit-ul de la Bruxelles. Pana in 2017, Londra va trebui sa organizeze o consultare, prin referendum, privind viitorul Marii Britanii in sau in afara UE.

Citeste toate textele scrise de Cristian Diaconescu pentru Ziare.com

Cameron are in Guvern cativa ministri care se pronunta deschis pentru iesirea din Uniunea Europeana si care intentioneaza sa faca o campanie intensa pentru ca votul britanicilor sa fie "DA". De asemenea, 50 de parlamentari din partidul sau sunt gata sa plece la lupta pentru un Brexit rapid, daca nivelul concesiilor obtinute de la europeni nu va fi unul satisfacator.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, intr-un fortaj diplomatic in statele UE a incercat sa impace asteptarile lui Cameron cu principiile fundamentale de functionare ale UE si cu disponibilitatea la concesii, destul de redusa, din partea majoritatii statelor membre.

Daca in 18 februarie Cameron va primi o decizie favorabila din partea UE, practic, de luni, vom avea a alta Uniune Europeana, diferita de cea pe care o cunoastem si la care am aderat. Nu ma pot pronunta daca viitoarea Europa va fi mai buna, dar in orice caz nu va fi mai "integrata".

Solutiile de compromis propuse de Donald Tusk se refera la zone fundamentale de decizie europeana. Astfel, in situatia in care majoritatea parlamentelor nationale va decide ca un proiect de reglementare a UE incalca principiul subsidiaritatii, acest act devine inaplicabil.

Se modifica si cadrul de functionare a guvernantei economice. Statele din zona euro nu vor putea sa adopte decizii prin care sa le dezavantajeze pe cele din afara zonei euro, fara, insa, ca acestea din urma sa primeasca un drept de veto asupra respectivei legislatii.

Dar mai avem si mult discutatul "mecanism de salvgardare cu privire la accesul la prestatii sociale". Oricare dintre statele UE care se considera depasita de "imigratia" interna, provenind din state UE, va putea sesiza Comisia Europeana si Consiliul pentru a putea impune masuri temporare de limitare a acestor beneficii.

Aceste masuri s-ar aplica pe o perioada de patru ani, pentru "noii" cetateni europeni care ar intra pe piata muncii din Marea Britanie.

De asemenea, beneficiile sociale pentru copii vor fi platite la un nivel mai redus, corespunzator nivelului de trai din tara de origine.

Cea mai buna descriere a acestui acord a facut-o tot Cameron, respectiv "cel mai bun compromis intre doua lumi".

Conceptul de "securitate egala pe piata muncii" pentru toti cetatenii europeni a devenit o forma fara fond pentru ca Europa "integrata" va fi formata din "doua lumi".

Astazi Grupul de la Visegrad se opune acestei decizii. Despre Romania, la nivelul ministerial al reuniunilor pregatitoare pentru summit-ul de la Bruxelles, agentiile de presa nu spun nimic. Sigur ca si pentru Romania exista un interes strategic clar ca Marea Britanie sa ramana parte a UE. Dar un acord presupune compromisuri de ambele parti.

Privind Romania situatia este clara. Eventualele concesii privind accesul la sistemul de asistenta sociala ar trebui sa se aplice uniform, la toate statele UE, pentru viitor, iar beneficiile Marii Britanii nu au valoare de precedent privind alte state europene.

Daca vor rezista pana la sfarsit ramane de vazut, dar care sunt concesiile Marii Britanii? Santajul cu parasirea UE este un drum cu dublu sens. Toata lumea ar avea de pierdut.

Pe zona de "migratie", in interiorul pietei comune, este evident ca Romania alaturi de alte state din centrul si sud-estul UE reprezinta principalele tinte. Cum ar putea fi operationalizata o eventuala masura de blocare a fortei de munca din aceste tari?

In ce fel statele vizate ar trebui sa coopereze la limitarea liberei circulatii a propriilor cetateni pe piata muncii? Ce garantii exista ca partidele politice, mai ales cele populiste, anti-europene, nu vor prelua, pur si simplu, exemplul britanic, fara a tine seama de nicio decizie politica a Bruxelles-ului aplicand masuri similare in mod arbitrar?

Cutia Pandorei este deschisa. Restul sunt vorbe.

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10715 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cine ar avea de caștigat din Brexit?

Franța și Germania probabil că iși doresc ca să iasă Anglia din UE, pentru ca să rămană ele cele care dictează și conduc intreaga Europă. De fapt și pană acum a fost cam același lucru, insă Marea Britanie le mai strica jocurile....

 

IMPECABIL ARGUMENT,

ca intotdeauna! Felicitari, stimate Domn!

 

Scopul UE trebuie sa fie un adevarat stat federal

In aceasta perspectiva, acceptarea concesiilor cerute de Cameroon ar fi un pas enorm inapoi. Cred ca UE trebuie sa aibă o poziție ferma, ca si-n cazul crizei grecești.
Mai bine cu Brexit decat o UE care sa inainteze cu frana trasa. E mai bine sa rămană-n UE doar tarile care doresc intr-adevăr un stat federal european, cum e Germania de exemplu, care face multe sacrificii pentru acest mare proiect european.
Dupa mine UE nu trebuie sa facă nicio concesie care subminează ideea unui stat federal european. Oricum nu cred ca britanicii vor decide sa iasă, iar UE va ieși intărita din aceasta noua provocare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor