„Operaţiunea London Bridge”: Protocolul prevăzut pentru moartea reginei Elizabeth a II-a

Vineri, 03 Septembrie 2021, ora 23:25
4890 citiri
„Operaţiunea London Bridge”: Protocolul prevăzut pentru moartea reginei Elizabeth a II-a
Regina Elizabeth a II-a. Foto Pixabay

Palatul Buckingham planifică minuţios cele zece zile care vor urma decesului reginei, aşa cum arată documente obţinute de Politico.

Este un eveniment la care admiratorii familiei regale nu îndrăznesc să se gândească: ziua morţii reginei Elizabeth a II-a, în vârstă de 95 de ani. Dispariţia celei care deţine recordul de cea mai lungă domnie a Regatului Unit va fi însoţită de un protocol în care cele mai mici detalii sunt prevăzute. Ţinut secret până în prezent, a fost dezvăluit de site-ul american Politico.

Potrivit Daily Mail care anunţă această scurgere de informaţii, considerată de prost gust, existenţa acestui protocol este cunoscută din anii 1960, dar nu a fost niciodată dezvăluită atât de detaliat.

Numit „Operaţiunea London Bridge” (cel care a urmat morţii soţului ei prinţul Philip, în aprilie, a fost „Operaţiunea Forth Bridge”), acest protocol, ale cărui documente au fost obţinute de Politico, explică măsurile care vor fi luate după anunţul morţii suveranei şi de-a lungul a zece zile care vor urma.

Premierul, secretarul de cabinet şi principalii reprezentanţi politici vor fi informaţi de moartea reginei prin telefon. Un mesaj „oficial” va fi publicat de Buckingham pentru a informa publicul. Un e-mail va fi de asemenea adresat diferitelor ministere. Pentru fiecare dintre aceste anunţuri, formulările folosite sunt deja prevăzute şi trebuie respectate.

La primirea acestui e-mail, drapelele de la Whitehall - sediul guvernului britanic - vor fi coborâte la jumătate în 10 minute.

Politico aminteşte că în timpul unui exerciţiu desfăşurat acum câţiva ani, Downing Street s-a arătat îngrijorat de faptul că acest termen nu poate fi respectat din lipsă de personal, ceea ce ar putea displace opiniei publice. Orice reuniune a Parlamentului britanic va fi amânată.

Pagina oficială a site-ului familiei regale, pe care va apărea mesajul scurt de confirmare a morţii reginei, va fi în întregime neagră. Site-ul guvernului şi toate conturile de socializare vor arbora un banner negru. Publicarea de conţinuturi care nu sunt urgente va fi anulată.

Familia regală va expune derularea funeraliilor care vor avea loc zece zile mai târziu şi primul discurs va fi al premierului. Ministrul Apărării va organiza un salut al armatei, un minut de reculegere la nivel naţional va fi anunţat şi prim-ministrul va vorbi cu prinţul Charles, devenit rege. La ora 18.00, acesta din urmă se va adresa ţării la televizor. O slujbă în cinstea reginei va avea loc la catedrala londoneză St. Paul. Politico notează că acest eveniment va părea „spontan”, potrivit documentelor obţinute.

A doua zi va fi dedicată urcării pe tron a prinţului Charles. Un consiliu se va reuni la ora 10.00 la Palatul St. James pentru a-l proclama pe noul suveran, în prezenţa prim-ministrului şi a responsabililor politici. Parlamentul se va reuni pentru a redacta un mesaj de condoleanţe şi reuniunea lor va fi suspendată timp de 10 zile. Prima întâlnire a lui Charles în calitate de rege cu premierul şi cabinetul său va avea loc la orele 15.30.

A treia zi, sicriul reginei va fi transportat la Buckingham Palace. Sunt prevăzute diferite itinerarii, în funcţie de locul unde ea va muri.

În timpul celei de-a patra, a cincea şi a şasea zi, prinţul Charles va face un tur în Regatul Unit în timpul căruia se va întâlni cu diferiţi reprezentanţi oficiali care îi vor prezenta condoleanţe şi el va asista la mai multe slujbe. Fiecare etapă este minuţios programată. În acelaşi timp, vor avea loc repetiţii ale operaţiunii Lion, adică procesiunea sicriului de la Buckingham până la palatul Westminster. Aceasta va avea loc în a şaptea zi. O slujbă va fi oficiată la Westminster la sosirea sicriului.

Sicriul va fi expus la Palatul Westminster între a şaptea şi a zecea zi, la Westminster Hall, şi publicul va putea veni să-i aducă omagii 23 de ore din 24. Va avea loc o repetiţie a procesului funerar.

Ministerul Afacerilor Externe va trebui să organizeze sosirea liderilor şi personalităţilor străine şi va face faţă unui număr mare de turişti în vreme de pandemie. Ministerul de Interne va întări securitatea în faţa ameninţării teroriste iar ministerul Transporturilor se teme de un trafic prea mare către Londra. Documentele obţinute de Politico descriu chiar şi cele mai grave cazuri în care Londra ar putea să devină saturată, ameninţând funcţionarea serviciilor de sănătate sau ale Poliţiei.

În cea de-a 11-a zi, vor avea loc funeraliile la abaţia Westminster. Două minute de reculegere sunt prevăzute în ţară la miezul zilei şi defilări vor avea loc la Londra şi Windsor. Sicriul reginei va fi aşezat în capela King George VI a castelului Windsor, alături de soţul ei.

A murit o legendă a sportului românesc, cu 7 titluri naționale. Anunțul clubului Dinamo
A murit o legendă a sportului românesc, cu 7 titluri naționale. Anunțul clubului Dinamo
Clubul Sportiv Dinamo a anunţat, joi, decesul profesorului Horaţiu Giurgiu (85 de ani), o legendă a baschetului românesc şi a CS Dinamo. Antrenorul cunoscut de apropiați sub numele de...
Pierdere mare pentru presa românească. O reputată jurnalistă a pierdut lupta cu boala
Pierdere mare pentru presa românească. O reputată jurnalistă a pierdut lupta cu boala
Eugenia Cristea a fost ani de zile redactor șef adjunct la cotidianul Evenimentul Zilei și coordona secțiile Social, Sindicate, Sănătate, Mass-Media și, cu experiența pe care o avea, a...
#plan, #deces, #regina Angliei, #Elisabeta, #politico , #Marea Britanie