Tragedie umanitară în Canalul Mânecii. Cel puțin 31 de migranți au murit după ce barca în care se aflau s-a răsturnat

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 21:49
1572 citiri
Tragedie umanitară în Canalul Mânecii. Cel puțin 31 de migranți au murit după ce barca în care se aflau s-a răsturnat

Treizeci și unu de oameni au murit miercuri, 24 noiembrie, după ce barca în care se aflau s-a răsturnat în timp ce traversau Canalul Mânecii din Franța către Marea Britanie, în cel mai grav dezastru înregistrat, care a implicat migranți în apele care separă țările, relatează Reuters.

Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume, iar curenții sunt puternici. Bărcile supraîncărcate de multe ori abia rămân pe linia de plutire și sunt la cheremul valurilor în timp ce încearcă să ajungă pe țărmurile britanice.

Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că la bord se aflau 34 de persoane, dintre care 31 au murit, două au fost salvate și una era încă dispărută.

„Sunt doi supraviețuitori... dar viața lor este în pericol, suferă de hipotermie severă”, a spus el.

„Este o catastrofă pentru Franța, pentru Europa, pentru umanitate să-i vezi pe acești oameni care sunt la cheremul contrabandiștilor pier pe mare”.

Mai mulți imigranți au părăsit țărmurile nordice ale Franței decât de obicei pentru a profita de condițiile calme ale mării, miercuri, potrivit pescarilor, deși apa era extrem de rece.

Un pescar, Nicolas Margolle, a declarat pentru Reuters că a văzut mai devreme două nave mici, una cu oameni la bord și altul gol.

El a spus că un alt pescar a chemat serviciile de salvare după ce a văzut o barcă goală și 15 oameni plutind nemișcați în apropiere, fie inconștienți, fie morți.

În timp ce poliția franceză a împiedicat recent mai multe traversări decât în ​​anii precedenți, ea a reușit să oprească doar parțial fluxul de migranți care doresc să ajungă în Marea Britanie - una dintre multele surse de tensiuni dintre Paris și Londra.

Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat „șocat și îngrozit” de decese.

„Gândurile și simpatiile mele sunt către victime și familiile acestora... dar acest dezastru subliniază cât de periculos este să traversezi Canalul în acest fel”, a spus el după ce a prezidat o ședință de urgență a cabinetului.

Deși ambele guverne au dat vina pe contrabandişti, o serie de politicieni francezi, inclusiv primarul din Calais, Natacha Bouchart, au dat vina pe Marea Britanie pentru această problemă, spunând că ar trebui să-și schimbe politicile de imigrare.

Unele grupuri de drepturi au spus că o monitorizare mai strictă îi împinge pe migranți să-și asume riscuri mai mari, deoarece își caută o viață mai bună în Occident.

„A acuza doar contrabandiştii înseamnă a ascunde responsabilitatea autorităţilor franceze şi britanice”, a spus ONG-ul l'Auberge des Migrants.

Înainte de dezastrul de miercuri, 14 persoane s-au înecat anul acesta încercând să ajungă în Marea Britanie, a declarat un oficial local al prefecturii maritime. În 2020, un total de șapte persoane au murit și două au dispărut, în timp ce în 2019 au murit patru.

Citeste si:
Macron răbufnește la adresa Marii Britanii: „O țară mare, condusă de un clovn”
Macron răbufnește la adresa Marii Britanii: „O țară mare, condusă de un clovn”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a plâns de comportamentul premierului britanic Boris Johnson, după ce cei doi lideri au vorbit la telefon după scufundarea, miercurea trecută, a unei...
Canalul Mânecii a devenit noul punct fierbinte al Europei. Cum se acutizează tensiunile între Franța și Marea Britanie
Canalul Mânecii a devenit noul punct fierbinte al Europei. Cum se acutizează tensiunile între Franța și Marea Britanie
Pescarii francezi urmează să blocheze vineri, 26 noiembrie, accesul vaselor britanice în trei porturi de la Canalul Mânecii, dar și intrarea în Eurotunel, ca protest împotriva refuzului...