Ce urmeaza in Marea Britanie: negocieri sau demisia lui Gordon Brown?

Vineri, 07 Mai 2010, ora 17:52
1781 citiri
Ce urmeaza in Marea Britanie: negocieri sau demisia lui Gordon Brown?
Foto: Times

La alegerile din Marea Britanie in conditiile in care niciun partid nu a obtinut majoritatea absoluta in Camera Comunelor, urmeaza o perioada grea de negocieri pentru a putea forma urmatorul guvern.

Desi conservatorii au obtinut mai multe mandate, cel mai mare partid nu are in mod automat dreptul de a incerca sa formeze guvernul. In calitate de premier in exercitiu, acest drept ii revine lui Gordon Brown. El va ramane in functie pana cand devine clar ce partid sau alianta poate obtine cea mai mare sustinere in noul Parlament.

"Trebuie sa avem in permanenta un guvern si pana cand un nou guvern poate fi format, actualul guvern continua", a explicat profesorul Robert Hazell, de la Institutul pentru guvernare.

O situatie similara s-a intamplat in 1974, cand conservatorul Edward Heath a ramas la putere inca patru zile dupa alegeri, incercand sa formeze o coalitie, desi laburistii aveau mai multe mandate.

Daca Brown decide sa incerce sa ramana la putere, poate cere sustinerea catorva partide mai mici.

Ce se intampla daca Gordon Brown ramane premier?

Doua cai ar urma sa fie explorate de premier, daca va incerca sa formeze un nou guvern. In primul rand, poate incerca sa faca o alianta cu alt partid sau alte partide pentru a forma o coalitie.

Ca alternativa, laburistii ar putea incerca sa incheie acorduri informale cu alte partide, incercand sa formeze o majoritate pentru fiecare lege in parte. Acest scenariu ar presupune obtinerea acordului unui alt partid de a nu supune guvernul unui vot de neincredere.

Daca scopul lui Brown este formarea unei coalitii, in conditiile in care laburistii mai au nevoie de un numar relativ mare de parlamentari care sa ii sustina, vor apela in primul rand la liberal-democrati. Dar este putin probabil ca Brown sa fie singurul lider care negociaza cu liberal-democratii, in conditiile in care si David Cameron exploreaza optiunea obtinerea sustinerii celei de a treia forte din Parlament pentru formarea unui guvern condus de conservatori.

Cum s-ar putea ajunge la un acord?

Liberal-democratii vor fixa termenii negocierii in primele zile, potrivit unui expert. "Ei vor decide cu cine vor sa negocieze primii", a spus el, adaugand ca ar putea vorbi cu ambele parti simultan.

In timpul campaniei electorale, Nick Clegg a spus ca partidul cu "cel mai mare mandat" ar trebui sa aiba dreptul sa guverneze. El nu a spus cum va defini acest lucru - daca in functie de numarul de mandate sau de voturi.

Oricum, unii analisti au interpretat aceasta declaratie ca sugerand ca nu va sustine un guvern condus de Gordon Brown, in timp ce predecesorul sau, Lord Ashdown, a sugerat ca partidul este "prea departe" de conservatori.

Clegg a afirmat ca va face eforturi pentru o tara "mai dreapta" in ceea ce priveste taxele, sistemul politic, invatamantul si sistemul bancar.

Tim Bale, profesor de stiinte politice la universitatea Sussex, crede ca o alianta intre partidele care se descriu drept "progresiste" - Partdul Laburist si cel Liberal-Democrat - este posibila. "Ar putea spune ca opinia publica a votat impotriva lui Gordon Brown si nu neaparat impotriva unei coalitii" intre laburisti si liberal-democrati, considera el. "Daca liberal-democratii joaca inteligent, pot prezenta acest lucru drept o solutie pentru majoritate pentru Marea Britanie si o solutie mai stabila decat un guvern minoritar conservator", a adaugat expertul.

Ce se intampla daca Gordon Brown demisioneaza?

Desi conservatorii nu au reusit sa obtina majoritatea clara in ceea ce priveste numarul de mandate, este posibil ca Gordon Brown sa isi admita, totusi, infrangerea si sa demisioneze din functia de premier. Tara nu i-ar ierta cu usurinta daca ar duce la convocarea unor noi alegeri.

In aceste conditii, regina probabil ca il va invita pe David Cameron - ca actual lider al opozitiei - sa incerce sa formeze un guvern. Eventuala decizie de a forma o coalitie probabil ca va depunde de cat de departe este de o majoritate. Daca diferenta este numai de cateva locuri, ar putea prefera sa incerce sa continue cu un guvern minoritar si sa incheie aranjamente informale pentru fiecare lege.

Cum se poate ajunge la un acord?

Daca Partidul Conservator se va afla numai la cateva mandate de o majoritate, prima optiune pentru Cameron ar putea fi partidele unioniste din Irlanda de Nord. Conservatorii au format deja o alianta electorala cu Partidul Unionist din Irlanda de Nord, dar nu este clar cat de departe ar merge democratii unionisti (DUP) pentru a-l sustine pe Cameron.

Tim Bale subliniaza ca baza electorala a DUP este formata din muncitori care ar fi nemultumiti in cazul in care conservatorii ar reduce cheltuielle pentru provincie.

In timpul campaniei, nationalistii scotieni si din Tara Galilor au respins posibilitatea de a se alatura unei coalitii oficiale. In schimb, ei vad posibilitatea de a vota fiecare lege in parte drept o oportunitate pentru a obtine cel mai bun rezultat.

De asemenea, Bale crede ca acest scenariu ar putea provoca dificultati pentru Cameron, pentru ca ar fi mai la stanga decat pozitia obisnuita a conservatorilor.

Astfel, Cameron ar putea sa fie nevoit sa negocieze cu liberal-democratii lui Nick Clegg, in special in cazul in care conservatorii au nevoie de un numar mare de sustinatori din alte formatiuni.

In acest caz, partidul lui Clegg ar putea fi in pozitia in care sa decida daca va sustine un guvern minoritar sau o coalitie.

Reforma sistemului electoral - o cerere veche a liberal-democratilor - s-ar putea dovedi un subiect dificil. Conservatorii se opun ideii, dar ar putea fi nevoiti sa cedeze pentru a obtine un acord.

James Landale, jurnalist BBC, este de parere ca Partidul Conservator ar putea fi de acord, de exemplu, sa organizeze un referendum, rezervandu-si dreptul de a face campanie impotriva.

Dar si in cazul in care conservatorii reusesc sa formeze un guvern, "durabilitatea si stabilitatea sa vor sta sub semnul intrebarii".

Pana cand trebuie format un Guvern?

Nu exista niciun termen oficial pentru formarea unui guvern, dar o data importanta este 25 mai, cand regina urmeaza sa sustina discursul in care va trasa prioritatile noului executiv, in Parlament.

Potrivit directorului centrului Hansard Society, Ruth Fox, crede ca in urmatoarele zile va deveni clar daca este posibil un acord intre partide. "Acest lucru va determina directia guvernului", a explicat ea, precizand ca detaliile politicii ar putea fi decise mai tarziu.

Potrivit profesorului Hazell, formarea unui guvern va dura intre o saptamana si 10 zile.

Rolul cheie al angajatilor civili din Guvern

In urmatoarele zile sau saptamani de negocieri, rolul angajatilor civili din guvern probabil ca va fi crucial in medierea discutiilor dintre partide. Acestia nu au dreptul sa ofere sfaturi politice, dar pot arata unde este depasita politica.

Acesti angajati civili sunt "foarte bine pregatiti" pentru a sustine negocierile dintre partide in cazul unui Parlament fara o majoritate clara.

Anterior, secretarul de cabinet Gus O'Donnell a publicat un document privind cum pot contribui angajatii civil din guvern la discutii.

In realitate, angajatii civil joaca de mult timp un rol in astfel de discutii, potrivit lui Fox.

Daca partidele nu ajung la niciun acord si niciun guvern nu obtine suficienta sustinere pentru a fi aprobat de Parlament, vor trebui convocate noi alegeri. Insa este putin probabil ca liderii politici sa vrea sa participe la noi alegeri, daca intentiile de vot nu se vor schimba semnificativ. In plus, partidele ar putea lua in considerare faptul ca un nou scrutin ar costa mult.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#alegeri Marea Britanie, #conditii formare Guvern, #negocieri partide , #Marea Britanie
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Gordon Brown trebuia sa plece demult...S-a vazut clar spiritul politicianului britanic: iti zimbeste in fata si te injura pe la spate...