Brexitul, oficialii, profesorul si spionul: Cum trage Rusia sforile in Marea Britanie

Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 18:40
11692 citiri
Brexitul, oficialii, profesorul si spionul: Cum trage Rusia sforile in Marea Britanie
Foto: Arhiva Pixabay

Dezvaluirile legate de George Papadopoulos, fost consilier pe probleme de politica externa in echipa de campanie a lui Donald Trump, aparute in presa in ultimele zile, nu socheaza doar SUA, ci si Marea Britanie. Ele scot la iveala inclusiv legaturile dintre Rusia si Marea Britanie si cum Kremlinul trage sforile inclusiv la Londra, arata presa din regat.

George Papadopoulos, membru al fostei echipe de campanie a presedintelui Donald Trump, inculpat in cadrul anchetei privind amestecul Rusiei in alegerile din SUA, i-a scris intr-un mail superiorului sau ierarhic, in 25 de aprilie 2016 sau aproape de aceasta data, ca eforturile sale de a intra in contact cu Moscova, la cele mai inalte niveluri, dau roade: "Guvernul rus are o invitate deschisa, facuta de Putin pentru Trump, pentru a se intalni cand (Donald Trump - n. red.) este pregatit", arata The Guardian.

In continuarea mailului trimis de Papadopoulos in aprilie se mai arata ca o astfel de intalnire poate avea loc la Londra, din moment ce "astfel de guverne tind sa comunice un pic mai deschis atunci cand se afla in orase neutre".

George Papadopoulos, in varsta de 30 de ani, a fost arestat de FBI in iulie, iar documentele judiciare prezentate in investigatia procurorului special Robert Mueller arata ca el a avut o serie de intalniri cu un barbat pe care FBI il descrie ca fiind un "profesor din Londra".

Conform The Guardian, ar fi vorba nu doar despre o legatura dintre campania lui Trump cu regimul lui Putin, ci si de prima dovada concreta a implicarii si chiar rolului central avut de Marea Britanie.

E vorba de un scandal care are toate sansele sa escaladeze, mentioneaza sursa. In Marea Britanie abia acum incep sa apara primele intrebari in ceea ce priveste legaturile cu Rusia sau amestecul acesteia in Marea Britanie.

Sursa noteaza ca Rusia s-a folosit de mediul online si retelele sociale pentru a se amesteca in campania electorala din SUA, fapt la care Facebook s-a referit deja in septembrie, cand a anuntat ca aproximativ 100.000 de dolari au fost cheltuiti doar din iunie 2015 pana in mai 2017, in scopul cumpararii de reclame pe reteaua de socializare, circa 3.000 de spoturi, toate asociate cu sute de conturi fictive si pagini care incalcau flagrant politicile companiei operate de pe teritoriu rusesc.

O parte dintre acesti bani au fost utilizati in scopuri potential politice. Reclamele nu vizau un anumit candidat si nici nu cereau explicit oamenilor sa voteze cu cineva anume, insa s-au focalizat pe aducerea in atentia publicului a unor subiecte de natura sa divizeze societatea, de la drepturile LGBT, la problema imigratiei sau posesia de arme de foc, anunta Facebook in septembrie, afirmand ca aceasta ar putea fi o dovada a implicarii Rusiei in campania electorala din SUA.

Vezi si Senatul SUA a descoperit cum troli din Rusia i-au facut pe americani sa se bata intre ei

Insa Facebook nu a facut nicio investigatie interna legata de Brexit si nici vreun anunt al unei eventuale implicari, mai noteaza sursa. "Niciun cuvant", remarca Guardian. Iar multi specialisti britanici afirma ca "nu e deloc plauzibil ca Marea Britanie sa nu fi fost o tinta a Rusiei".

De altfel, The Observer scria, citand o sursa din cadrul serviciilor britanice de informatii, ca Londra "este un cuib de spioni". "E mai multa activitate de spionaj acum, aici, decat era la apogeul Razboiului Rece".

"Profesorul londonez"

In 25 aprilie 2016, lumea nu avea habar cine era Papadopoulos, despre legaturile dintre Trump si Rusia sau cine era "profesorul din Londra", identificat intre timp ca fiind Joseph Mifsud, originar din Malta, in varsta de 57 de ani.

De altfel, Mifsud a confirmat ca el e "profesorul londonez", insa a negat legaturi cu Kremlinul.

Conform unor documente ajunse pe mana jurnalistilor The Observer, atat Mifsud, cat si Papadopoulos aveau insa legaturi in guvernul britanic.

Conform sursei, au existat o serie de intalniri intre profesorul Mifsud si Alok Sharma, din cadrul Ministerului britanic al Afacerilor Externe, cel care pana in iunie, anul acesta, a raspuns de relatia cu Asia si Pacific. A urmat o intalnire dintre profesor si actualul ministru de Externe din Marea Britanie, Boris Johnson, la un eveniment de strangere de fonduri. Mifsud chiar i-a spus unui coleg ca pleca de la Roma pentru a reveni in Londra, pentru a "lua cina cu Boris Johnson".

Apoi, a existat si o intalnire a lui Tobias Ellwood, subsecretar de stat pentru Ministerul Afacerilor Externe al Marii Britanii, cu Papadopoulos, in septembrie 2016. Ellwood a refuzat sa raspunda la intrebarile presei legate de cum s-a stabilit aceasta intalnire si ce s-a discutat.

Iata ca nu mai putin de trei oficiali britanici au fost abordati in diverse feluri. Cu toate acestea, remarca sursa, atunci cand e intrebat daca exista dovezi ale amestecului Rusiei in politica britanica, Boris Johnson neaga.

Spionul rus

Boris Johnson nici nu ar trebui sa priveasca prea departe cand e vorba de amestecul Rusiei in Marea Britanie. Conform Guardian, un pion important in campania "Vote Leave", de iesire a Marii Britanii din UE, a fost Matthew Elliott, in varsta de 39 de ani. Boris Johnson a fost imaginea acestei campanii, dar cam atat, da de inteles sursa.

Matthew Elliott, strateg politic, a fost cel care s-a ocupat de campanie, inclusiv de fonduri. El fusese abordat inca din 2012 de Rusia, printr-un spion venit din aceesta tara, ceea ce inseamna ca Kremlinul investeste ani in a-si cultiva relatiile cu indivizi-cheie.

Spionul in cauza este Serghei Nalobin, initial cu un post important in ambasada rusa din Londra. Conform Daily Telegraph, misiunea acestuia era de a-si face relatii cu parlamentarii britanici, de a participa la conferinte si chiar la evenimente mai putin oficiale.

In august 2015, permisiunea sa de a locui la Londra a fost brusc revocata. Autoritatile britanice nu i-au mai innoit viza, lui si inca la trei diplomati de la Moscova. Acest moment nu a fost deloc o coincidenta. Cu o saptamana inainte, ancheta privind moartea fostului spion KGB Alexander Litvinenko, otravit cu poloniu in 2006, aratase ca "cel mai probabil a fost asasinat la ordinul dat personal de Putin".

Mai multe anchete realizate inclusiv de The Guardian au aratat ca Nalobin avea legaturi stranse cu FSB (serviciul secret al Federatiei Ruse) si incerca sa-si creeze contacte in interiorul Partidului Conservator britanic. Serghei Cristo, nascut in Rusia, dar care este activist conservator in Marea Britanie, a povestit pentru The Observer ca a fost abordat de Nalobin, dar si-a dat imediat seama ca intentiile acestuia nu erau cele afisate.

"Incerca din greu sa gaseasca o poarta de intrare in Partidul Conservator si, initial, a crezut ca eu sunt aceea", a povestit el. Nalobin i-a spus ca l-ar putea ajuta cu strangerea de fonduri, aratand ca ar fi interesate sa doneze companii rusesti care activau la Londra. "Stiam ca e ilegal", isi aminteste Cristo.

Vacanta pe banii Rusiei, la Moscova

Revenind la Matthew Elliott, necunoscut in Marea Britanie in urma cu cativa ani, a fost fotografiat in 2012 intr-o excursie de 10 zile la Moscova, platita integral de guvernul rus, mai arata sursa.

Chiar Elliott a postat pe Facebook cateva poze din Moscova.

Apoi, cand si-a anuntat logodna, in 10 ianuarie 2014, nu intamplator primul care l-a felicitat a fost Nalobin. Imediat a raspuns Sarah Smith, logodnica lui Elliott.

18 luni mai tarziu, Nalobin era gonit din Marea Britanie. Iar sambata, Ellliott, care intre timp a lansat organizatia Brexit Central, a refuzat sa raspunda intrebarilor primite din partea jurnalistilor The Observer, legat de relatia sa cu Nalobin.

Se pun, asadar, mai multe intrebari, printre care: Stia Boris Johnson de legaturile lui Elliott cu Rusia? Probabil, pentru ca el insusi il cunostea pe Nalobin, raspunde The Guardian, care aminteste ca au si fost fotografiati, in mai multe randuri, impreuna, la ambasada rusa din Londra.

Guardian se intreaba ce alti oficiali ar avea legaturi cu Rusia si cand va lua cineva initiativa de a pune grei ca Facebook, Google si Twitter sa raspunda la intrebari importante?

Guardian isi incheie analiza cu o afirmatie a lui Cristo, apropiat al vaduvei Marina Litvinenko. In opinia sa, multi dintre politicienii britanici sunt de o "naivitate fara speranta si deloc educati cand vine vorba despre Rusia".

Citeste si Raport: State precum Rusia sau China e posibil sa se fi amestecat in votul pentru Brexit

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#amestec Rusia Marea Britanie, #Rusia amestec politica UK, #klegaturi politciieni britanici Rusia , #Marea Britanie
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Va propun sa retineti macar concluzia articolului, care este aproape
Poza ForeverYoung
ForeverYoung
rank 5
Rusii canta si danseaza in UK si USA, atat timp