COVID-19 a "topit" averile miliardarilor din Marea Britanie

Duminica, 17 Mai 2020, ora 07:32
7403 citiri
COVID-19 a "topit" averile miliardarilor din Marea Britanie
Foto: Arhiva Pixabay

In 2020, pentru prima oara in peste zece ani, cele mai mari averi din Marea Britanie s-au diminuat din cauza pandemiei noului coronavirus.

Raportul anual privind cele mai mari 1.000 de averi din Marea Britanie, pe care Sunday Times il publica anual din 1989, arata ca aceste persoane sau familii foarte bogate au pierdut 54 de miliarde de lire sterline (60 de miliarde de euro) in doar doua luni.

Este pentru prima data din 2009 cand averea cumulata a acestor 1.000 de locuitori bogati ai Marii Britanii a scazut. Peste jumatate dintre acestia au fost afectati.

Cu o avere estimata la 16.2 miliarde de lire sterline, inventatorul si industriasul James Dyson a facut un salt de pe locul al cincilea pe primul loc al clasamentului. Regele electrocasnicelor profita de performantele bune ale companiilor sale, dar si de pe urma dezavantajelor celorlalti miliardari.

Fratii Sri si Gopi Hinduja, aflati in fruntea clasamentului in 2019, au cazut pe locul al doilea. Proprietarii conglomeratului indian au avut pierderi de 6 miliarde de lire sterline, cea mai mare scadere din clasament. Averea lor este estimata la 16 miliarde de lire sterline, la egalitate cu cea a oamenilor de afaceri, fratii David si Simon Reuben.

Dintre ceilalti miliardari celebri, magnatul otelului Lakshmi Mittal a pierdut 4 miliarde de lire sterline si ocupa pozitia a 19-a in clasament.

In 2020, Marea Britanie are 147 de miliardari, cu patru mai putini decat anul trecut.

Londra ramane capitala mondiala a miliardarilor: 89 dintre acestia au sediul in capitala Regatului Unit.

"Prima analiza detaliata a finantelor celor super-bogati de la inceputul epidemiei COVID-19 sporeste temerile in privinta unei recesiuni lungi si profunde", comenteaza Sunday Times.

Ziarul subliniaza ca cel putin 63 din cei aflati pe lista, dintre care 20 de miliardari, au solicitat pentru angajatii lor ajutor din fondurile publice puse la dispozitie pe durata crizei provocate de pandemie, care asigura angajatilor 80% din salariu, pana la valoarea maxima de 2.500 de lire sterline pe luna.

Carys Roberts, directorul Institutului de Cercetare a Politicilor Publice, s-a declarat indignat de aceasta realitate. "De ce nu au folosit propriile buzunare in loc sa ceara familiilor obisnuite sa faca acest lucru in locul lor?" a spus Roberts pentru Sunday Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#averi miliardari Marea Britanie , #Marea Britanie