UE va supravietui Brexit-ului, dar va fi diferita

Autor: Iuliu Winkler - europarlamentar
Luni, 21 Martie 2016, ora 15:14
6694 citiri

Brexit-ul pluteste ca un spectru aducator de molime deasupra unei Europe macinate de crize.

Ideea Brexit-ului este prezenta, vehiculata si dezbatuta in spatiul european inca din 2013, dupa ce premierul David Cameron a anuntat ca va organiza, pana la sfarsitul anului 2017, un referendum cu privire la iesirea sau ramanerea Marii Britanii in UE.

In ciuda acestor ani in care, la Bruxelles sau in cancelariile europene, s-ar fi putut macar incerca creionarea unor solutii, in februarie a.c., la Consiliul European, liderii europeni au cedat in fata pretentiilor premierului David Cameron, in tentativa de a-i servi acestuia munitia necesara pentru a sustine o campanie anti-Brexit.

Isterizata, obosita si sufocata de valurile succesive de refugiati si migranti economici, UE a cedat in fata revendicarilor britanice deschizand astfel o cutie a Pandorei.

Indiferent daca la referendumul din 23 iunie decizia poporului britanic va fi pentru ramanerea sau iesirea din UE, raul este deja facut, molima a fost pornita.

Decizia apartine electoratului britanic. Fiecare dintre statele membre are dreptul suveran de a-si consulta in mod democratic propriul electorat. Consecintele insa, de aceasta data, nu privesc doar Marea Britanie, ci intreaga UE si fiecare stat membru in parte.

In lunile urmatoare vor fi aduse in discutie nenumarate analize economice, comerciale si financiare legate de efectul unui posibil Brexit asupra viitorului UE. Efectele vor fi negative atat in privinta UE, cat si a Romaniei.

In Romania, se va vorbi mult despre cetatenii nostri aflati in Regatul Unit. O precizare se impune de la inceput. Din punct de vedere economic si comercial, Marea Britanie se situeaza intre partenerii mijlocii ai Romaniei. 4,2 procente din exporturile noastre se indreapta catre insula si 2,3 % din importurile Romaniei provin din economia britanica; livrari, respectiv achizitii comunitare daca vrem sa fim scrupulosi.

Numarul cetatenilor romani care au locuri de munca in Marea Britanie a crescut semnificativ in ultima perioada. Datele din martie 2015 ale Departamentului britanic al Muncii si Pensiilor aratau ca 152.000 de cetateni romani sunt inscrisi in evidente cu numere de asigurare nationala.

Estimari mai recente situeaza acest numar la circa 170.000, iar totalul cetatenilor romani prezenti in Marea Britanie este cu siguranta 300.000 sau chiar mai mult. Este o cifra egala cu populatia unora dintre judetele Romaniei, deci soarta acestor persoane trebuie sa fie in atentia autoritatilor in eventualitatea in care ar incepe complicatul proces al despartirii Marii Britanii de UE.

Sigur si reciproca este valabila. Conform estimarilor guvernului britanic, circa 2 milioane de cetateni ai sai traiesc si muncesc in cele 27 de state membre ale UE. Toate reglementarile care fac posibil acest lucru isi vor inceta aplicabilitatea ca urmare a iesirii Marii Britanii din UE.

Doar anuntat si deja referendumul produce consecinte negative asupra proiectului european.

Danemarca traditional apropiata de mentalitatea britanica este luata in stapanire de un puseu eurosceptic. In opinia publica se raspandeste din ce in ce mai mult ideea ca un eventual Brexit trebuie obligatoriu sa fie urmat de o decizie similara din partea Danemarcei. Apoi, favorurile obtinute de Marea Britanie la summit-ul din februarie par a fi ravnite si de alti membri, care se gandesc la modul in care ar putea santaja Uniunea pentru a obtine la randul lor castiguri, chiar daca acestea vin in detrimentul altor state membre si al constructiei europene.

Iata deci cum Brexit-ul nu a facut decat sa contribuie la diluarea UE, a responsabilitatii fiecarui stat membru fata de proiectul european.

De mai bine de sapte ani, euro-optimismul se afla sub un asediu continuu din partea fortelor populiste si nationaliste, iar acum acesta pare aproape sufocat.

Referendumul britanic este doar unul dintre rezultatele periculoase ale presiunii populiste exercitate de-a lungul anilor de forte politice iresponsabile, care, in goana pentru voturi si putere, au exploatat din plin emotiile britanicilor.

UE ii va supravietui, dar va fi diferita.

Traim o vreme a ambiguitatilor, traim intr-un mediu european fluid, in care interesele statelor membre devin din ce in ce mai impredictibile, in care primeaza decizia emotionala si nu cea rationala.

Populismul ramane in continuare cel mai mare dusman al UE, dar si cel mai mare dusman al fiecarui stat membru in parte.

Dat fiind contextul actual, cred ca, mai mult ca niciodata, Romania trebuie sa-si defineasca clar obiectivele si sa fie mult mai focusata in atingerea lor. S-au dus vremurile in care, la Bruxelles, tara noastra putea sa urmeze in cadrul procesului decizional un curent principal generat de cateva dintre vechile state membre.

S-au dus vremurile in care aliantele istorice mai pot reprezenta o garantie in atingerea scopurilor.

Intr-o perioada in care molima euroscepticismului a indus deriva, Romania trebuie sa dea dovada de determinare, iar gandirea rationala trebuie sa primeze in fata deciziilor emotionale.

Iuliu Winkler este membru al Parlamentului European din partea UDMR, grupul parlamentar PPE, vicepresedinte al Comisiei pentru Comert International si membru supleant in Comisia pentru Dezvoltare Regionala din PE.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Brexit Uniunea Europeana, #Marea Britanie iesire Uniunea Europeana , #Marea Britanie