Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Conservatorii au castigat alegerile din Marea Britanie

Vineri, 07 Mai 2010, ora 08:23
1783 citiri
Conservatorii au castigat alegerile din Marea Britanie
Foto: Daily Mail

Partidul Conservator al lui David Cameron a obtinut 230 de mandate, din totalul de 469 atribuite pana in prezent, potrivit rezultatelor partiale ale alegerilor din Marea Britanie.

Laburistii ocupa cea de a doua pozitie, cu 177 de mandate, iar liberal-democratii au obtinut pana in prezent 36, relateaza BBC.

Pentru a obtine majoritatea absoluta in Camera Comunelor, o formatiune trebuie sa obtina cel putin 326 de mandate. Potrivit unor surse din actualul guvern al Marii Britanii, Gordon Brown va incepe negocieri cu liberal democratii, pentru a incerca mentinerea unei coalitii.

Acestia din urma nu au reusit sa depaseasca cu mult rezultatul obtinut la alegerile din 2005 si, potrivit estimarilor, singura lor sansa de a intra la guvernare ar fi o coalitie cu unul dintre partidele aflate pe primele doua locuri.

Britanicii voteaza joi, in cele mai stranse alegeri din ultimii 50 de ani

Chiar si asa, cele doua formatiuni ar avea impreuna 213 locuri, mai putine decat este necesar. Potrivit celor mai recente proiectii, citate de CNN, conservatorii vor obtine 303 mandate, laburistii 255, iar liberal-democratii 63. In acest caz, laburistii si liberal-democratii ar reusi sa formeze o coalitie.

Vineri dimineata, David Cameron i-a cerut lui Gordon Brown sa paraseasca Downing Street, afirmand ca "actualul Guvern si-a pierdut mandatul in urma alegerilor", scrie Daily Mail.

Pentru prima data, un reprezentant al Partidului Verzilor a castigat un loc in Parlamentul de la Londra. Este vorba despre Caroline Lucas, care a castigat circumscriptia din Brighton Pavilion.

Pe de alta parte insa, premierul Irlandei de Nord, Peter Robinson, si-a pierdut fotoliul din Parlamentul britanic, pe care il ocupa de 31 de ani.

Alegerile desfasurate joi nu au fost scutite de incidente. Sky News a prezentat imagini cu o disputa intre presupusi alegatori si oficiali din comisia electorala in circumscriptia Islington South, unde zeci de votanti au ramas pe dinafara la inchiderea urnelor, in timp ce in Sheffield drumurile din jurul birourilor de vot erau blocate.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#alegeri Marea Britanie, #conservatori alegeri Marea Britanie, #laburisti alegeri Marea Britanie , #Marea Britanie