Principalul consilier britanic in relatia cu Uniunea Europeana: "Sper ca vor renunta la orice resentimente din cauza plecarii noastre"

Luni, 08 Martie 2021, ora 07:40
2476 citiri
Principalul consilier britanic in relatia cu Uniunea Europeana: "Sper ca vor renunta la orice resentimente din cauza plecarii noastre"
Principalul consilier britanic pentru relatia cu UE FOTO Hepta

David Frost, principalul consilier in relatia cu Uniunea Europeana, sustine ca ar trebui ca UE sa renunte la reaua credinta si sa construiasca o relatie buna cu Marea Britanie, de pe pozitii de egalitate suverana, transmite Reuters.

Intr-un articol in Sunday Telegraph, Frost a aparat din nou masura unilaterala a Marii Britanii de a facilita comertul post-Brexit cu Irlanda de Nord, fata de care UE a promis ca va incepe o actiune legala din cauza incalcarii termenilor acordului pentru Brexit.

De la iesirea Marii Britanii din UE anul trecut, relatiile dintre cele doua parti s-au inrautatit, ambele parsi acuzandu-se reciproc ca actioneaza cu rea credinta in legatura cu o parte a acordului comercial, care se refera la circulatia bunurilor catre Irlanda de Nord.

Prim-ministrul Boris Johnson, care a incercat sa pastreze distanta fata de aceasta disputa, a declarat ca Marea Britanie si UE vor rezolva ceea ce el a descris ca fiind "problemele tehnice", spunand ca astfel de probleme apar "in primele etape ale noii noastre relatii".

Frost, care a condus negocierile Marii Britanii pentru a asigura un acord comercial cu blocul comunitar, a fost numit la inceputul acestui an ministru si principalul om de legatura al lui Johnson pentru legaturile viitoare cu UE si pare sa adopte o abordare mai ferma.

"Sper ca vor renunta la orice resentimente fata de noi din cauza plecarii noastre si, in schimb, vor construi o relatie de prietenie, intre egali suverani", a scris Frsot intr-un articol de opinie.

"Pentru asta voi lucra, actionand in mod constructiv atunci cand se va putea, aparand interesele noastre atunci cand trebuie - ca tara suverana in control deplin asupra propriului nostru destin".

UE a negat sugestiile unor sustinatori de de marca ai Brexitului ca doreste raul pentru Marea Britanie dupa Brexit, spunand ca se asteapta doar ca Londra sa respecte conditiile acordului de divort.

Frost a aparat din nou extinderea de catre guvernul britanic a unei perioade de gratie pentru verificarea anumitor produse alimentare importate de comerciantii cu amanuntul in Irlanda de Nord ca fiind "legala si conforma cu implementarea progresiva si cu buna credinta" a unei parti a acordului comercial post-Brexit numit protocolul pentru Irlanda de Nord.

Dar el a adaugat: "Fara aceasta amenintare de perturbare, putem continua discutiile noastre cu UE pentru a rezolva in mod constructiv dificultatile care decurg din protocol - si ne propunem sa facem acest lucru".

Viitorul Irlandei de Nord a fost puternic contestat in timpul negocierilor privind Brexitul. In cele din urma, Londra a fost de acord sa lase provincia guvernata de Marea Britanie aliniata la piata unica a UE pentru bunuri, pentru a evita crearea unei granite dure intre Irlanda de Nord si Irlanda, membra a UE, temandu-se ca ar putea fi in detrimentul acordului de pace din 1998 care a pus capat deceniilor de conflicte din provincie.

Acest lucru a necesitat verificarea unor bunuri care sosesc in Irlanda de Nord din alte parti ale Regatului Unit, despre care unele intreprinderi spun ca a ingreunat aprovizionarea.

Pentru a aborda aceasta problema, guvernul britanic a prelungit perioada de gratie pentru unele controale pana la 1 octombrie.

UE contesta faptul ca prelungirea perioadei de gratie a fost in conformitate cu acordul, spunand ca Londra ar trebui sa onoreze ceea ce a semnat. Uniunea a promis sa initieze actiuni in justitie sau o asa-numita "procedura de incalcare a dreptului comunitar" impotriva Marii Britanii.

Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
Primele 10 tone de ajutoare umanitare parașutate de forțele aeriene regale britanice în Fâșia Gaza
Primele 10 tone de ajutoare umanitare parașutate de forțele aeriene regale britanice în Fâșia Gaza
Forţele aeriene regale britanice au paraşutat luni peste 10 tone de ajutoare - inclusiv apă, orez, ulei de gătit, făină, conserve şi lapte praf pentru copii - către palestinienii din Gaza,...
#David Frost, #UE, #Marea Britanie, #brexit , #Marea Britanie