Culmea ironiei: Mii de britanici beneficiaza de ajutoare de somaj mai generoase in alte tari din UE

Autor: Ana Ilie
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 23:50
5336 citiri
Culmea ironiei: Mii de britanici beneficiaza de ajutoare de somaj mai generoase in alte tari din UE
Foto: The Guardian

Britanicii someri beneficiaza in mai mare masura de ajutoare sociale in tarile mai instarite ale Uniunii Europene decat cetatenii provenind din aceste tari in Marea Britanie, in pofida pozitiei Guvernului britanic cu privire la imigrantii care vin in UK pentru a beneficia de ajutoarele sociale mai generoase.

Cel putin 30.000 de cetateni britanici beneficiaza de ajutoare de somaj in tari din UE, releva o investigatie a cotidianului The Guardian, pe baza raspunsurilor de la 23 din 27 de state UE.

Cercetarea demonstreaza ca un numar de pana la patru ori mai mare de britanici solicita ajutor de somaj in Germania decat numarul de germani care solicita ajutoare in Marea Britanie. In Irlanda, raportul este de cinci la unu.

Cat castiga romanul care i-a "invadat" pe britanici

Publicatia citata arata ca nu numai numarul de britanici care cer ajutoare in tarile UE este mai mare decat numarul cetatenilor din aceste tari care solicita ajutoare in Marea Britanie, dar si cuantumul ajutoarelor obtinute de britanici in alte tari este mai mare. Un britanic primeste in Franta de trei ori cat primeste un somer francez in Marea Britanie.

Premierul britanic, David Cameron, militeaza pentru reformarea libertatii de miscare in UE, una din problemele mentionate de acesta fiind fluxul mare de cetateni europeni care vin in Marea Britanie pentru a beneficia de ajutoarele sociale, superioare aici.

In Finlanda, Suedia, Danemarca, Belgia, Luxemburg, Germania, Austria, Franta si Irlanda, numarul de britanici care solicita ajutor de somaj este de trei ori mai mare decat al cetatenilor acestor tari care solicita ajutoare in Marea Britanie - 23.011 britanici fata de 8.720 de cetateni ai acestor tari.

Imaginea este insa complet diferita in ceea ce priveste tarile sarace din estul Europei care au devenit membre UE in ultimul deceniu. Numai 62 de britanici solicita ajutoare de somaj in cele 10 tari care s-au integrat din 2004 incoace.

Si numarul cetatenilor acestor tari, deseori invinuiti de Guvernul de la Londra de "turism pentru ajutoare de somaj", este relativ modest cand vine vorba despre ajutoare de somaj in Marea Britanie: numai aproximativ 1000 de romani si 500 de bulgari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Marea Britanie someri beneficii, #Marea Britanie imigranti beneficii , #Marea Britanie