Cum sa castigi un referendum, in 10 pasi simpli - BBC

Luni, 16 Iulie 2012, ora 14:00
4752 citiri
Cum sa castigi un referendum, in 10 pasi simpli - BBC

Referendumurile, spre deosebire de alegerile generale, sunt o lupta pe viata si pe moarte intre doua tabere care ar putea sa nu se mai intalneasca vreodata la urne.

BBC prezinta o lista cu "ingredientele" necesare pentru castigarea unui referendum, iar materialul contine mai multe recomandari de la castigatori ori invinsi la astfel de batalii politice din Marea Britanie, dar care pot fi apliate in orice campanie.

Reporterul politic Brian Wheeler subliniaza ca, in cazul referendumurilor, nu se poate vorbi despre o coalitie confortabila sau un compromis, deoarece castigatorul ia tot.

Chiar daca fiecare campanie este diferita, referendumurile au cateva lucruri in comun, mentioneaza jurnalistul in textul realizat in perspectiva organizarii, in Marea Britanie, a unui referendum pe tema relatiei tarii cu UE, a reformei Camerei Lorzilor sau a independentei Scotiei.

Nu este de ajuns sa iti aperi teritoriul, ci trebuie sa iti destabilizezi inamicul

Reporterul BBC precizeaza ca strategii tineri, aflati in 2004 in spatele campaniei de blocare a planurilor lui John Prescott de a infiinta o adunare regionala in North-East, au fost inspirati de filmele de razboi si in principal de filmul "Patton" al lui George C. Scott.

Strategii au luat decizia ca nu este de ajuns doar sa iti aperi teritoriul, ci trebuie sa mergi mai departe si sa iti destabilizezi inamicul. Nimic nu este suficient pentru a exploata slabiciunea celeilalte parti.

"Adevaratul truc este sa ataci punctele lor puternice si sa castigi, pentru ca atunci oponentul nu va mai avea cu ce sa riposteze, pana in punctul in care poti sa il faci tavalug", noteaza fostul strateg al campaniei de respingere a referendumului din North East, William Norton, in cartea sa "White Elephant: How the North-East Said No".

Trebuie sa-ti cunosti bine adversarul

Brian Wheeler precizeaza ca un alt factor important este sa iti cunosti adversarul. "Trebuie sa fii foarte realist in privinta celor cu care te confrunti", a explicat Katie Ghose, director de campanie in cadrul referendumului privind votul alternativ (AV) din Marea Britanie.

"Nu poti schimba prea mult opinia publica in timpul campaniei", a completat aceasta.

Nu le vorbi doar sustinatorilor tai

De asemenea, campania pentru votul alternativ ofera un nou pont - nu le vorbi doar propriilor sustinatori.

"Un avans timpuriu poate fi fatal", avertizeaza Wheeler, justificand ca partea care are un avans in sondaje la inceput este adeseori mai vulnerabila si are doar de pierdut, subestimand adeseori dimensiunile confruntarii.

Nu e mereu nevoie de mesaj pozitiv

"Nu ai nevoie intotdeauna de un mesaj pozitiv" - este urmatorul sfat al BBC, insa un mesaj pozitiv te poate ajuta sa ai un raspuns pregatit atunci cand jurnalistii te acuza ca nu ai nimic bun de zis.

Determina adversarul sa joace cum vrei tu

Sa-ti determini adversarul sa joace in jocul tau si dupa regulile tale este probabil cea mai importanta regula a unui referendum, completeaza jurnalistul BBC.

Controleaza dezbaterea

"Trebuie sa controlezi dezbaterea" este urmatoarea recomandare a lui Wheeler.

Problemele constitutionale - abstracte

"Problemele constitutionale sunt destul de abstracte pentru majoritatea oamenilor", a explicat Matthew Elliott - director de campanie in referendumul privind votul alternativ.

"Sunt abstracte comparativ cu problemele lor de zi cu zi de a-si pastra locul de munca si de a-si da copiii la cea mai buna scoala, astfel incat trebuie gasita o modalitate pentru a face acest lucru relevant pentru viata lor zilnica", a mai mentionat Elliot.

Nu ai nevoie de vedete

Wheeler mai transmite ca, intr-o campanie, nu ai nevoie de celebritati, acestea putand sa divida opinia publica si sa nu te ajute sa ajungi dincolo de baza de sustinere obisnuita.

Conform jurnalistului BBC, oamenii de afaceri de succes si oamenii de stiinta sunt un pariu mai sigur, mai ales daca referendumul se refera la locuri de munca sau economie.

Nu ai nevoie de politicieni, ci doar de partidele lor

"Nu ai nevoie nici de politicieni, dar ai nevoie de partidele lor", se mai arata in materialul BBC. Votul antipolitic este o forta puternica in zilele noastre, dar un referendum reprezinta totusi niste alegeri care necesita obtinerea unei majoritati.

"Nu" poate fi "da"

"Nu poate sa insemne da", atrage atentia BBC. Katie Ghose sustine ca cei care lupta impotriva mentinerii status quo-ului - care este de obicei campania pentru NU - pleaca din start cu un mic avantaj deoarece cetatenii nu vor sa riste o schimbare. Dar uneori un vot pentru DA poate mentine status quo-ul.

Uneori, insa, poti avea cele mai stralucite tactici si cei mai multi bani, dar daca situatia politica si economica este impotriva ta, cel mai probabil vei pierde, incheie reporterul BBC.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...