David Cameron: O iesire din UE a Marii Britanii nu este solutia buna, dar nu exclud nimic (Video)

Duminica, 10 Ianuarie 2016, ora 18:09
3223 citiri
David Cameron: O iesire din UE a Marii Britanii nu este solutia buna, dar nu exclud nimic (Video)
Foto: Arhiva Facebook/David Cameron

O iesire a Regatului Unit din Uniunea Europeana "nu este solutia buna", a afirmat duminica premierul britanic David Cameron, care spera sa obtina, in cursul viitorului summit european din februarie, un acord pentru reformele pe care le solicita.

Daca, in schimb, negocierile pe care le are cu partenerii sai europeni esueaza, el a reiterat pentru BBC ca nu exclude "nimic" in vederea unui referendum care urmeaza sa aiba loc pana la sfarsitul anului 2017 in aceasta problema, informeaza AFP.

"Cel mai bun lucru pentru Marea Britanie ar fi sa ramana intr-o UE reformata", a spus el. "Am incredere ca un acord va fi gasit in februarie", la viitorul summit european la Bruxelles. "Daca este cazul, putem avansa si tine referendumul", care ar putea atunci sa aiba loc inca din aceasta vara, a adaugat el.

Majoritatea britanicilor ar vota sa iasa din UE. Cei mai multi romani vor sa ramana - Sondaj ORB

Fara un acord in februarie, referendumul ar putea fi amanat "pentru septembrie sau mai tarziu", a declarat el. "Continutul ma intereseaza mai mult decat termenul", a insistat premierul.

Cameron a reiterat ca spera sa ramana prim-ministru oricare ar fi rezultatul consultarii si aceasta chiar daca britanicii decid sa mearga impotriva recomandarilor pe care el le va face la sfarsitul negocierilor.

El a subliniat ca cererea sa controversata de a restrange sistemul de ajutoare sociale in cadrul UE cu scopul de a limita imigratia spre Marea Britanie este in continuare in discutie.Premierul a adaugat ca este deschis unor propuneri alternative daca ele au o "putere identica".

Dar, premierul Cameron s-a eschivat sa raspunda la intrebarea sensibila din punct de vedere politic daca guvernul sau lucreaza deja la un scenariu in cazul unui vot favorabil iesirii din UE. "Eu nu cred ca o iesire sa fie solutia buna, dar daca acesta va fi rezultatul,i va trebui sa facem tot posibilul pentru a-l pune in aplicare", s-a limitat el sa spuna.

Pentru eurosceptici, acest raspuns are valoarea unei marturisiri. "Trebuie ca in fiecare negociere sa fii pregatit sa inchizi usa, daca nu - cealalta parte nu te va lua in serios. Faptul ca David Cameron nu are plan in caz de iesire probeaza UE - si britanicilor - ca el nu are nicio intentie sa paraseasca UE. Acordul pe care il va obtine nu va avea mai multa valoare decat hartia pe care va fi scris", a reactionat Arron Banks, cofondator al platformei LeaveEU.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#David Cameron Marea Britanie iesire UE , #Marea Britanie