De ce s-a sinucis fostul magnat rus Boris Berezovski - a pierdut un proces cu Abramovici

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 19:57
7975 citiri
De ce s-a sinucis fostul magnat rus Boris Berezovski - a pierdut un proces cu Abramovici
Foto: The Guardian

Fostul magnat rus Boris Berezovski, care traia in exil si s-a sinucis in martie 2013, i-a spus bodyguard-ului sau ca a devenit cel mai sarac om din lume si i-a vorbit acestuia despre gandurile sale de sinucidere dupa ce a pierdut un proces cu miliardarul Roman Abramovici.

Berezovski, care a avut candva o avere de 3 miliarde de dolari inainte sa fuga din Rusia in anul 2000, i-a spus acestuia ca vrea sa se arunce de etajul unui hotel sau si-ar putea taia venele, a povestit garda sa de corp, Avi Navama, scrie The Independent.

Oligarhul, in varsta de 67 de ani, se plangea ca a pierdut mai multe procese care il lasasera cu datorii de milioane de lire sterline si nu-si mai putea plati facturile. "Mi-a povestit ca nu era deloc un miliardar, era cel mai sarac om din lume", a povestit Navama.

Berezovski vorbea de sinucidere in ultimele sase luni de viata si odata luase un cutit de bucatarie si il intrebase pe Navama unde ar trebui sa se taie. "Vorbea de atat timp de acest lucru incat apropiatii nu il mai luau in serios", spune Navama.

La un moment dat, Berezovski isi rugase chiar propriul sau fiu, Artem, sa il sufoce in gluma. Bodiguardul a povestit cum i s-a confesat Artem mai tarziu ca tatal sau parca inebunise si incercase sa faca sufocarea cat mai efectiva.

Navama a aratat ca Berezovski avea datorii de aproximativ 35 de milioane de lire sterline in urma proceselor cu Abramovici.

Acesta il pacalise si il deposedase de partea sa din actiunile grupului petrolier Sibneft, convingandu-l sa isi vanda actiunile sub valoarea lor dupa ce iesise din gratiile lui Vladimir Putin. Un judecator a inchis procesul in 2012, stabilind ca Berezovski era un martor in care nu se putea avea incredere.

Lovitura financiara pe care a primit-o Berezovski l-a facut pe acesta sa isi concedieze aproape tot personalul de paza si sa se mute la fosta sa sotie Galina. El lua antidepresive si petrecea ore intregi in camera sa.

In ziua sinuciderii, Navama a devenit banuitor ca s-a intamplat ceva cand s-a dus sa ii duca de mancare. Usa camerei sale era incuiata si a daramat-o abia dupa ce secretarul lui Berezovski i-a dat un telefon si au stabilit ca trebuie sa faca ceva. In camera, l-a gasit pe Berezovski spanzurat de o esarfa neagra.

Berezovski, care a jucat un rol important in ascensiunea la putere a lui Vladimir Putin, a cazut in dizgratia acestuia mai tarziu si a fugit in Marea Britanie in 2000, devenind un critic al liderului de la Kremlin. Oligarhul si-a dobandit averea in perioada de haos de dupa destramarea URSS.

El a supravietuit mai multor tentative de asasinare in Rusia si Marea Britanie. El devenise un apropiat al fostului agent KGB Alexander Litvinenko, un alt critic al Kremlinului, care a murit dupa ce a baut o cana de ceai in care fusese pus polonium radioactiv.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#magnat Berezovski sinucidere proces Abramovici, #Berezovski deprimat datorii proces Abramovici, #Berezovscki sinucidere datorii Abramovici , #Marea Britanie