Elisabeta a II-a a purtat coroana originala a Marii Britanii de doar doua ori in ultimii 64 de ani. Iata de ce

Vineri, 05 Ianuarie 2018, ora 13:51
15523 citiri
Elisabeta a II-a a purtat coroana originala a Marii Britanii de doar doua ori in ultimii 64 de ani. Iata de ce
Foto: Arhiva Facebook/Familia Regala a Marii Britanii

Regina Marii Britanii a purtat recent pentru a doua oara in viata coroana originala a Regatului Unit, veche de peste 350 de ani. Elisabeta a II-a nu isi mai pusese in public pe cap acest simbol al monarhiei de 64 de ani, adica de la incoronare.

Elisabeta a II-a avea doar 27 de ani pe vremea cand a purtat pentru prima oara coroana creata in secolul al XVII-lea. Se intampla in prezenta a 7.000 de oameni veniti sa asiste la ceremonia sa de incoronare de la catedrala Westminster din Londra.

Coroana Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a fost confectionata pentru incoronarea regelui Charles al II-lea din 1661. Specialisti spun ca simbolul regalitatii ar putea fi copia fidela a coroanei pe care o purtase Eduard Confesorul, important rege anglo-saxon din secolul al XI-lea.

Dupa ce fusese folosita la incoronarea Elisabetei a II-a, coroana regala a Angliei realizata din aur masiv si decorata cu 444 de pietre pretioase a ramas expusa la Jewel House din Turnul Londrei. Regina n-a mai vizitat oficial expozitia din anul 1994.

Daily Mail a scris zilele trecute despre faptul ca regina a purtat din nou coroana de curand cu ocazia realizarii de catre BBC a documentarului "The Coronation". Acest documentar dureaza o ora si relateaza istoria Bijuteriilor Coroanei Britanice - peste 23.000 de nestemate si 140 de obiecte pretioase in total - si ceremoniile in timpul carora acestea au fost prezentate in public.

Filmul va contine si o marturie inedita a reginei care va vorbi pentru prima data in public despre impresiile si sentimentele sale din ziua incoronarii. Majestatea Sa va evoca, de asemenea, amintirile sale despre tatal ei, regele George al VI-lea, si despre incoronarea acestuia din 1937. Filmarea documentarului a fost pentru realizatori o "veritabila onoare", a declarat Charlotte Moore, directorul departamentului de continuturi din cadrul grupului BBC.

"Prin marturia ei, regina va reaminti importanta simbolica a ceremoniilor de incoronare, pentru ca publicul modern sa poata sa le aprecieze", a mai spus Charlotte Moore.

Casa regala britanica anunta evenimentul cinematografic pe pagina sa de Facebook.

"The Coronation" va fi difuzat pe 14 ianuarie de postul BBC One.

Dupa incoronarea regelui William al III-lea in 1689, monarhii britanici au ales sa poarte o versiune mai usoara a coroanei regale - denumita "Coroana de Stat". Regele Edward al VII-lea a intentionat sa reinvie aceasta traditie in 1902, insa in ziua incoronarii sale, suveranul era inca in convalescenta dupa o operatie de apendicita si a purtat in schimb Coroana de Stat. Coroana St. Edward cantareste 2,23 kilograme.

George al V-lea - tatal Elisabetei - a devenit primul monarh care a purtat coroana St. Edward in timpul ceremoniei sale de incoronare, dupa o pauza de peste 200 de ani. In afara de George al V-lea si Elisabeta a II-a, doar alti patru suverani au fost incoronati folosind Coroana St. Edward - Charles al II-lea (1661), James al II-lea (1685) si William al III-lea (1689).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coroana regina Elisabeta, #incoronare coroana originala Marea Britanie, #regina marea Brotanie BBC coroana documentar , #Marea Britanie