Energie electrica gratuita in fiecare sambata?

Duminica, 04 August 2013, ora 15:59
5887 citiri
Energie electrica gratuita in fiecare sambata?
Foto: Oport

Se stie ca gradul de incarcare al retelelor de energie nu este atat de impovarator din cauza puterilor instalate, cat din cauza neuniformitatii curbei de sarcina, respectiv unor solicitari mari in anumite perioade si solicitarilor reduse in alte perioade, indeosebi in weekend, cand o buna parte din industrie nu lucreaza.

Pe acest considerent, societatea British Gas, care pe langa gaze furnizeaza si energie electrica, pregateste un plan care isi permite sa propuna gratuitatea oricarui consum in zilele de sambata.

Multi consumatori casnici ar putea opta sa foloseasca numai sambata instalatii casnice ca: masini de spalat, masini de gradinarit, aspiratoare, tehnica medicala si multe altele de acest fel - informeaza La Tribune.

Contoarele inteligente

Absorbtia puterii electrice disponibile, dar nefolosite in weekend si indeosebi sambata, face ca odata cu reducerea consumului in zilele sau la orele de varf, sa se produca o aplatizare a curbei de sarcina. Efectul va fi folosirea uniforma a disponibilitatilor din retea.

Compania mama "Centrica" a societatii British Gas si-a propus la randul sau sa lanseze un program similar in nord-estul Statelor Unite si in Texas, prin societatea sa afiliata Direct Energy, pentru ca experiemntul sa se faca si peste ocean.

Dat fiind spiritul pagmatic al americanilor, contrar simtului conservator al britanicilor, s-ar putea ca succesul sa fie mai semnifictaiv de partea celalta a oceanului si merita o astfel de incercare.

Deocamdata, proiectul avut in vedere pentru Marea Britanie nu poate fi aplicat decat la un milion de utilizatori, care sunt echipati deja cu "contoare inteligente", capabile sa inregistreze nu numai consumul, ci si intervalul orar la care acesta a avut loc.

40% din energia livrata e cea elecrica

Dispozitivele n-au fost gandite initial pentru o eventuala taxare diferita. Scopul lor a fost transmiterea la furnizor a ritmului consumurilor, pentru a-l inscrie in facturi si a evita astfel numeroasele contestatii din partea utilizatorilor, nemultumiti de volumul global al energiei facurate.

Indiferent de intentiile British Gas de a oferi sambata energie gratuita, programul guvernamental prevede ca, pana la sfarsitul acestui deceniu, sa fie instalate in intreaga tara 16 milioane de "contoare inteligente" ceea ce va face posibila aplicarea facilitatilor pentru aplatizarea curbei de sarcina la tot atatia utilizatori.

British Gas a comunicat insa presei ca sistemul ar putea fi util numai in ce priveste energia electrica, aflata totdeauna in retea si care in buna parte se pierde daca reteaua nu o consuma.

In cazul gazelor, lucrurile stau altfel. Gazele neconsumate raman in rezerva furnizorului si, ca urmare, o eventuala gratuitate in acest domeniu n-ar avea sens. Din pacate insa, din datele British Gas rezulta ca 60% din energia livrata consumatilor consta in gaze si numai 40% in energie electrica.

Activitatea casnica din weekend

In momentul de fata, exista un anumit etuziasm in jurul ideii de a livra sambata energie electrica gratuita, desi ar fi greu sa estimeze cineva in cifre efectele unei asemenea masuri.

Desigur, multa lume asteapta masura cu nerabdare. Fara indoiala exista utilizatori al caror buget restrans i-ar putea determina sa-si concentreze toate activitatile casnice pentru ispititoarea zi de sambata. Dar bugetul lor restrans lasa de inteles ca nu de la ei provin facturile cele mai spectaculoase pe care le vizeaza masura.

Ele se afla in mana celor cu disponibilitati materiale medii sau chiar mari, care s-ar putea sa pretuiasca petrecerea unui weekend placut si departe de orice griji mai mult decat economia de energie, un fel de preocupare meschina.

Meschina sau nu, preocuparea merita totusi atentie, mai ales in perspectiva viitorului, cand n-ar fi exclus sa asistam la o cresterea exponentiala a pretului energiei, in functie nu numai de rezervele planetei, dar si de evenimentele de pe glob.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#energie electrica pret, #energie gratuita, #factura energie , #Marea Britanie