Este masoneria o organizatie deschisa si transparenta?

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 23:49
4374 citiri
Este masoneria o organizatie deschisa si transparenta?

Desi masoneria este asociata cu piramidele, Revolutia Franceza sau Cavalerii Templieri, in prezent, Marea Loja Unita din Marea Britanie isi doreste sa devina o organizatie deschisa si in pas cu timpul.

Marcati de teoriile conspiratiilor, francmasonii insista ca organizatia lor este o societate moderna si deschisa. Dar poate acest organism dominat de barbati, sa scape de imaginea secreta, pe care si-a creat-o in timp si sa castige publicul sceptic? Intrebarea o pune BBC News.

Au proiectat piramide, au planuit Revolutia Franceza si mentin flacara vie a Cavalerilor Templieri. Acestea sunt doar cateva dintre cele mai nebunesti teorii despre francmasoni. Astazi, ei sunt asociati cu strangeri de mana secrete si cu coruptia din cadrul sistemului politienesc si juridic.

Marcati de acesta "societate secreta", francmasonii au lansat un proces de refacere a imaginii lor.

Marea Loja Unita din Anglia, cel mai mare grup masonic din Marea Britanie si-a publicat primul sau raport independent. Viitorul Masoneriei are ca scop sa fie "deschis si transparent", inainte de celebrarea tricentenarului din anul 2017, sustine un studiu realizat de catre Centrul pentru cercetari sociale din Anglia.

"Acum suntem foarte activi. Este esential sa tinem mintea oamenilor departe de miturile, care s-au creat despre masonerie", a spus Nigel Brown, secretarul Marii Loji Unite.

Cu 250.000 de membri in Anglia si Tara Galilor si sase milioane in intreaga lume, masonii reprezinta o minoritate, chiar daca ei sunt asociati cu parghiile de putere. Primul presedinte american, George Washington si un alt lider, Benjamin Franklin, au fost masoni.

In prezent, o mare parte din Casa Regala britanica sunt membri masoni, iar Ducele de Kent este Marele Maestru al Marii Loji Unite a Angliei.

Oamenii adera la masonerie nu pentru ca este o comunitate, care strange fonduri pentru actiuni caritabile, ci dintr-un motiv de "snobism" si pentru istorie, sustine James McConnachie, autorul unei carti despre teoriile conspiratiilor.

Neincrederea ramane puternica. Anul trecut, arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, a spus ca masoneria este "incompatibila" cu crestinismul.

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: Ziare.com