Guvernul britanic va permite exploatarea gazelor de sist fara ca detinatorii terenurilor sa se poata opune

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 16:38
3887 citiri
Guvernul britanic va permite exploatarea gazelor de sist fara ca detinatorii terenurilor sa se poata opune
Foto: victoriafalls24.com

Guvernul britanic a admis ca incearca sa gaseasca o solutie legala ce ar permite companiilor din industria energiei sa faca explorari pentru gazele de sist chiar daca detinatorii terenurilor nu-si dau acordul.

Guvernul lui David Cameron ia in considerare aceasta optiune din cauza preocuparilor ca, lasand problema sa fie rezolvata in instante, costurile exploatarilor ar creste foarte mult, scrie The Telegraph.

Pachetul de legi, care se asteapta sa fie dat spre consultare publica in urmatoarele luni, va fi probabil extrem de controversat.

Explorarea pentru gazele de sist implica de obicei forarea pe verticala si orizontala. Legea britanica obliga companiile sa ceara permisiunea detinatorilor de terenuri sub care se fac forarile, altminteri se considera ca au trecut ilegal pe proprietatea acestora.

Daca un proprietar refuza sa-si dea acceptul, compania trebuie sa il dea in judecata, iar instanta decide daca acestuia trebuie sa i se dea o compensatie si cat de mare trebuie sa fie.

Desi compensatiile sunt mici, cel mai adesea sub 100 de lire sterline, companiile se tem ca procedurile din instanta ar putea sa coste mult si sa duca la ani de termene si apeluri, si au cerut constant guvernului o schimbare de legislatie.

Ministerul Energiei si Schimbarilor Climatice a recunoscut ca in acest moment pregateste un astfel de pachet legislativ. "Analizam toate optiunile. Va fi dificil sa implementam o solutie care sa nu mai ofere niciun fel de compensatie", a declarat o sursa guvernamentala.

O solutie ar fi introducerea unui regim de obligativitate similar celui de care beneficiaza companiile care trebuie sa instaleze retele subterane de conducte. Fracturarea presupune pomparea apei, a nisipului si a chimicalelor printr-o instalatie sub presiune pentru a sfarama roca si a extrage gazul aflat in aceasta, metoda careia grupurile ecologiste i se opun cu putere.

Greenpeace incearca sa foloseasca actuala lege pentru a bloca fracturarea, incurajand mii de proprietari sa nu-si dea acceptul pentru exploatare. Daca legea care impiedica patrunderea pe sub terenuri ar fi schimbata, companiile vor fi nevoite sa negocieze in continuare drepturile de acces pentru exploatarile de suprafata.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Marea Britanie legi exploatare sist, #Marea Britanie exploatare gaze accept proprietari, #Marea Britanie lege sist terenuri , #Marea Britanie