Juncker exclude o iesire a Marii Britanii din UE: Nu exista un plan B

Marti, 16 Februarie 2016, ora 17:50
2977 citiri
Juncker exclude o iesire a Marii Britanii din UE: Nu exista un plan B

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exclus marti iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, afirmand ca executivul comunitar nu are ca alternativa un plan B.

"Nu avem un plan B, avem un plan A. Marea Britanie va ramane in Uniunea Europeana si va ramane un membru constructiv si activ al Uniunii Europene", a spus Juncker, care urmeaza sa se intalneasca in cursul zilei de marti, la Bruxelles, cu premierul britanic David Cameron, relateaza AFP.

"Daca as spune ca avem un plan B, s-ar crea impresia ca ar exista un fel de dorinta din partea Comisiei Europene de a lua in considerare la modul serios posibilitatea ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana. Prin urmare, nu intru in detalii privind un plan B", a explicat seful executivului european, care joaca un rol de facilitare a negocierilor dintre Londra si Bruxelles.

Seful Consiliului European, discutii cu Iohannis: Ce pozitie va avea Romania pe Brexit si criza refugiatilor (Video)

Cameron, care a promis sa organizeze un referendum privind mentinerea tarii sale in UE, spera sa obtina un compromis la summitul european de joi si vineri de la Bruxelles, insa nu exista inca un acord.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat la 2 februarie un pre-acord pentru a raspunde revendicarilor Londrei si pentru a evita un Brexit, insa punctele de dezacord sunt numeroase: de la imigratie si guvernanta economica la suveranitate politica.

Propunerile lui Tusk "vor fi analizate joi si vineri" de catre liderii europeni si "vom vedea daca ele vor fi sau nu considerate echitabile pentru Marea Britanie si pentru celelalte state membre", a comentat Juncker. "Este inca prea devreme", a spus el.

Referendumul, organizat sub presiunea partidului eurosceptic UKIP si a Partidului Conservator al lui Cameron, ar putea avea loc chiar in luna iunie, daca cele 28 de state membre vor ajunge la un acord la sfarsitul saptamanii.

Citeste si:
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Conducerea PNL se reuneşte, vineri, într-o nouă şedinţă, la Consiliului Naţional, după Liga Aleşilor Locali de joi. În cadrul şedinţei vor fi aleşi secretarul general al partidului,...
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...