Liberal-democratii britanici avertizeaza conservatorii: Nu discriminati romanii si bulgarii

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 15:02
2716 citiri
Liberal-democratii britanici avertizeaza conservatorii: Nu discriminati romanii si bulgarii
Foto: Arhiva

Partidul Democrat Liberal din Marea Britanie a avertizat coalitia conservatoare sa nu aiba o atitudine discriminatorie la adresa romanilor si bulgarilor, in timp ce guvernul se pregateste sa impune restrictii in privinta ajutoarelor sociale, dupa ce persoanele din cele doua tari vor avea drept de calatorie nerestrictionat in UE, de anul viitor.

Europarlamentarii din Romania si Bulgaria sustin ca sunt tratati ca "europeni de clasa a doua", iar liberal-democratii britanici avertizeaza conservatorii ca Marea Britanie trebuie sa respecte legea europeana si sa trateze cetatenii din cele doua state in mod egal, relateaza The Guardian.

"Vrem sa ne asiguram ca reglementarile sunt corecte. Dar nu ar trebui sa se aplice doar romanilor si bulgarilor. Orice ati face, trebuie sa se aplice tuturor cetatenilor din statele membre", au spus acestia.

Vineri, Cabinetul premierului britanic a sugerat ca vrea sa impuna limite, purtatorul de cuvant declarand ca Marea Britanie ii va primi doar pe "cei mai destepti si cei mai buni".

"Ceea ce sustinem clar este faptul ca ii primim pe cei mai destepti si cei mai buni in Marea Britanie si sprijinim imigratia care ajuta piata muncii din Marea Britanie si economia noastra. Dar nu sunt binevenite problemele legate de abuzul libertatii de miscare si presiunile care sunt puse asupra Marii Britanii", a spus purtatorul de cuvant.

Atitudinea britanicilor a convins europarlamentarii romani si bulgari sa ii scrie presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, plangandu-se de discriminarea la care sunt supusi cetatenii celor doua tari.

"Credem ca un val de declaratii ostile, de la inceputul anului, are drept tinta stigmatizarea cetatenilor drept europeni de mana a doua care ameninta sistemul social, doar pentru ca vor sa-si exercite dreptul la libertate de miscare si munca", se arata in scrisoare.

Coform legislatiei UE, romanii si bulgarii vor primi aceleasi drepturi ca persoanele din celelalte state UE, de a calatori si lucra in UE, incepand din 2014. Britanicii se tem ca romanii si bulgarii vor invada Regatul Unit. Insa conservatorii sunt recunoscuti pentru atitudinea lor inca de la intrarea Poloniei in UE, in 2004, polonezii primind aceste drepturi de la inceput.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#romani Marea Britanie, #bulgari Marea Britanie, #imigranti Marea Britanie , #Marea Britanie