Marea Britanie ar putea iesi din UE in urma unui referendum

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 14:08
4911 citiri
Marea Britanie ar putea iesi din UE in urma unui referendum

Un vot istoric privind parasirea de catre Marea Britanie a Uniunii Europene, va avea loc in Camera Comunelor inainte de Craciun.

Deputatii vor dezbate daca Guvernul trebuie sa ofere sansa alegatorilor britanici de a parasi zona euro in urma unui referendum, scrie Daily Mail.

Chiar daca votul in favoarea referendumului ar fi favorabil, rezultatul nu poate fi obigatoriu pentru Guvernul condus de David Cameron. Este primul referendum dupa cel din 1975 referitor la aderarea la Piata Comuna, prin care britanicii se pot pronunta asupra viitorului lor in Regatul Unit.

Decizia de a organiza o dezbatere a fost luata in urma unei petitii, semnate de mai mult de 100.000 de britanici care cereau un referendum si a fost prezentata de un nou grup de parlamentari, tinand cont ca aceste aspecte controversate sunt tinute sub tacere in Parlamentul britanic.

Presedintele comisiei, laburistul Natascha Engel, a declarat ca, "avand in vedere criza din zona euro, aceasta problema a devenit mai relevanta ca oricand, existand o majoritate clara a parlamentarilor care doresc sa dezbata acest lucru".

Dezbaterea va avea loc inainte de sfarsitul anului, existand deja controverse referitor la intrebarea in caz de referendum.

Recentele sondaje de opinie, releva faptul ca aproape jumatate din cetatenii britanici, doresc ca Marea Britanie sa iasa din UE, fiind cu o treime mai multi repondentii in favoarea parasirii Uniunii decat la ultima testare a opiniei publice. Votul din Camera Comunelor din decembrie 2011, reprezinta un adevarat cosmar pentru coalitia aflata la guvernare.

Ministrul Afacerilor Externe William Hague, la Conferinta conservatorilor de la Manchester, 2-5 octombrie 2011, a insistat ca guvernul nu va acorda un vot public privind iesirea din UE, precizand ca va lua in considerare orice erodare in viitor a suveranitatii poporului britanic, declarand ca "orice modificare pe scara larga in tratate este pentru anii viitori; locul nostru este in Uniunea Europeana", scrie The Guardian.

Situatia creata indica faptul ca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana daca moneda euro se va prabusi, iar acest referendum este de fapt unul pentru secesiune, conform opiniei analistilor. Ideea este impartasita de conservatori, care considera ca Uniunea Europeana a erodat suveranintatea britanica. De fapt, se pare ca in conditiile de criza economica, Marea Britanie are o oportunitate excelenta de a renegocia statutul si pozitia ei in Uniunea Europeana.

Guvernul Cameron este ezitant in aceasta problema, iar ministrii conservatori din cabinet doresc clar o renegociere cu UE. Referendumul va decide daca Marea Britanie va avea o relatie strict comerciala cu restul Uniunii Europene, electoratul britanic nu va accepta masuri de austeritate "pentru a plati esecul tarilor lenese si nereformate din zona euro". Renegocierea relatiilor cu UE ar putea rupe coalitia aflata la guvernare in Marea Britanie si alegeri anticipate, este opinia atat a politicienilor cat si a analistilor.

Ministrul de finante George Osborne a amenintat si el, ca timpul pentru rezolvarea crizei in zona euro se apropie de sfarsit. David Cameron, un cunoscut eurosceptic, considera ca in viitor va renegocia cu Bruxelles-ul regulile privind piata muncii si cele ale pietei financiare in contextul adancirii crizei in zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#marea britanie uniunea europeana, #referendum Marea Britanie UE, #probleme Uniunea Europeana , #Marea Britanie