Marea Britanie, mai ferita de atacuri teroriste daca ramane in UE: Sa nu ne retragem in cochilie

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 12:16
2068 citiri
Marea Britanie, mai ferita de atacuri teroriste daca ramane in UE: Sa nu ne retragem in cochilie
Foto: Arhiva Ziare.com

Marea Britanie ar fi mai ferita de atacuri teroriste, precum cele din Paris si Bruxelles, daca voteaza sa ramana in Uniunea Europeana, sustine fostul director pentru combaterea extremismului global din cadrul M16, echivalentul SIE din Regatul Unit.

Richard Barrett - care a fost si coordonator al echipei de monitorizare al Qaida-talibani din cadrul ONU, intre 2004 si 2013, iar in prezent este vicepresedinte al firmei de consultanta pe securitate The Soufan Group, cu sediul la New York - sustine ca "focarul de Trumpism" din tara sa nu face nimic pentru a consolida securitatea britanicilor.

Statul Islamic ar folosi lupi singuratici in Europa, sa tina serviciile ocupate. Intre timp pune la cale atrocitati uriase

"Un focar surprinzator de Trumpism in Regatul Unit, incurajat de dezbaterea pe Brexit, nu a facut nimic pentru a ajuta la consolidarea securitatii noastre. Este mai de valoare pentru teroristi, decat pentru cei care li se opun", a scris Barrett, intr-un articol postat pe site-ul Newsweek.

Analistul a explicat ca argumentul care spune ca Marea Britanie ar avea un control mai mare asupra granitelor daca iese din UE este gresit, intrucat frontierele Regatului sunt, in realitate, mai puternice in interiorul Uniunii decat ar fi in afara ei.

Atentat dejucat in Franta: Caracatita Statului Islamic in mai multe tari occidentale

"Nu exista nicio cerinta ca UK sa intre in spatiul Schengen, iar tara beneficiaza de controale la granita in tari UE partenere, cum ar fi Franta si Belgia, in plus fata de cele de la toate punctele de intrare in Regat.

In orice caz, controalele mai aspre la frontiere nu ar face nicio diferenta decat daca autoritatile stiu deja care cetateni britanci reintorsi in tara sau care vizitatori straini reprezinta o amenintare la adresa securitatii. Acest lucru pare sa pledeze pentru o cooperare mai indeaproape cu partenerii nostri, decat pentru o retragere in cochilie", a punctat Richard Barrett.

Cursa pana la moarte: Totul despre reteaua sofisticata a Statului Islamic in Europa

Remarcile vin la o saptamana de la atentatele din Bruxelles si sunt opuse fata de cele ale altor fosti sefi din serviciile secrete britanice, care au spus ca Marea Britanie ar fi mai in siguranta daca ar iesi din Uniunea Europeana.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Marea Britanie Statul Islamic, #Marea Britanie atacuri Brexit, #Marea Britanie UE teroristi , #Marea Britanie