May si Corbyn intra umar la umar in alegeri, dupa o campanie marcata de atacuri teroriste

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 23:31
3299 citiri
May si Corbyn intra umar la umar in alegeri, dupa o campanie marcata de atacuri teroriste
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Premierul britanic Theresa May si adversarul ei, Jeremy Corbyn, si-au sustinut miercuri ultimele mitinguri dintr-o campanie electorala marcata de atentate jihadiste, ce au facut ca rezultatul alegerilor generale anticipate de maine sa fie tot mai incert.

Problemele de securitate s-au impus in centrul campaniei, in urma celor trei atentate revendicate de gruparea Statul Islamic, atentate care au lovit Marea Britanie in mai putin de trei luni, in 22 martie si 3 iunie la Londra, precum si in 22 mai la Manchester.

In ultima zi a campaniei, sefa guvernului a participat la doua reuniuni, una in mijlocul zilei, in estul tarii, alta la inceputul serii, in centrul Angliei. La primul eveniment, desfasurat la Norwich, ea a promis "un leadership puternic si stabil pentru a obtine cel mai bun acord" pentru Marea Britanie la negocierile privind Brexitul.

Intrebata daca ar accepta un al doilea referendum privind independenta Scotiei, cerut de premierul acesteia, Nicola Sturgeon, Theresa May a raspuns ca Partidul Conservator pe care-l conduce "este singurul care se opune altor referendumuri", facand astfel aluzie si la ideea pe care o dezaproba privind un nou referendum pe tema Brexitului.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a avut la randul sau o zi-maraton, cu nu mai putin de cinci evenimente de campanie in programul sau, la Glasgow, in Scotia, la inceputul diminetii, apoi in suburbia orasului Liverpool, inainte de a ajunge seara la Londra.

El spera sa concretizeze la urne buna dinamica pe care o cunoaste partidul sau, care a drecuperat dezavantajul din sondaje fata de conservatori. Astfel, distanta de peste 20 de puncte care separa cele doua formatiuni atunci cand Theresa May a convocat alegerile in aprilie s-a redus pana la punctul in care, cu o zi inainte de scrutin, laburistii le sufla in ceafa conservatorilor.

Laburistii au insistat in toata campania electorala pe promisiuni sociale. "Aceasta generatie a fost pagubita de austeritatea provocata de criza bancara (din anul 2008). Manifestul nostru ofera ceva foarte diferit pentru viitor", a spus Corbyn la un eveniment electoral desfasurat in Tara Galilor.

Cine poate asigura o securitate mai buna?

In acest duel la distanta, cei doi lideri si-au accentuat atacurile si in interventiile lor de marti. Jeremy Corbyn a acuzat-o pe Theresa May ca, pe vremea cand era ministru de Interne, a redus efectivele politiei si ca acum mentine securitatea in tara "cu bani putini", el promitand angajarea a 10.000 de noi politisti si a 1.000 de agenti suplimentari pentru serviciile de informatii.

La randul ei, sefa guvernului de la Londra si-a inasprit discursul si a declarat ca ar putea restrange anumite drepturi fundamentale pentru a reduce libertatea de circulatie pentru persoanele suspectate de activitate terorista si pentru a facilita expulzarea lor de pe teritoriul britanic.

Cine si cum "capitalizeaza" frica si ce se va intampla cu Brexitul?

Analistii estimeaza ca fiind foarte dificil sa se estimeze repercusiunile atentatelor asupra rezultatului scrutinului din Marea Britanie. Eric Kaufmann, profesor de stiinte politice de la Universitatea din Londra, a explicat pentru AFP ca aceste evenimente "au tendinta sa-i intareasca pe alegatori in convingerile lor", chiar daca Tories (conservatorii) sunt considerati avand pozitii "mai solide" in probleme de securitate.

Insa conservatorii aflati la putere sunt tinta a numeroase critici pentru ca nu au putut impiedica aceste atacuri, in timp ce doi din trei atacatori erau cunoscuti serviciilor de securitate. Unul dintre ei chiar a aparut intr-un documentar la postul national, in 2016.

Atentatele au impins pe planul doi Brexitul, subiect ce a dominat initial campania. De fapt, tocmai in perspectiva negocierilor pentru iesirea Marii Britanii din UE Theresa May a convocat aceste alegeri legislative anticipate, cu trei ani inainte de data prevazuta.

Ea spera sa intareasca majoritatea sa parlamentara si sa aiba mainile dezlegate in momentul demararii negocierilor cu Brexelles-ul asupra iesirii din UE.

Conservatorii spera sa recupereze maximul de voturi de la partidul eurofob Ukip, a treia forta politica a tarii in 2015, insa in plin declin dupa plecarea carismaticului sau lider Nigel Farage.

Nationalistii scotieni condusi de Nicola Sturgeon, care detin 56 din cele 59 de mandate alocate Scotiei in legislativul de la Londra, spera macar sa-si pastreze aceste pozitii pentru a continua sa promoveze ideea unui nou referendum pentru independenta.

Iar Partidul Liberal-Democrat, ferm eurofil, spera sa-si amelioreze scorul slab, de noua deputati, insa fara sa fi reusit vreodata sa se impuna cu discursul anti-Brexit in timpul campaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri anticipate Marea Britanie, #May Corbyn alegeri Marea Britanie , #Marea Britanie