MI6 voia sa-l ajute pe Gaddafi sa fuga din Libia

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 23:25
4243 citiri
MI6 voia sa-l ajute pe Gaddafi sa fuga din Libia
Foto: blogcritics.org

Guvernul Marii Britanii si serviciile secrete engleze planuiau sa il scoata pe Gaddafi din Libia si sa il duca spre o destinatie sigura, unde ar fi urmat sa traiasca in exil.

Planul a fost urzit la cele mai inalte nivele ale guvernului britanic, in timpul ultimelor faze ale razboiului civil. Responsabil pentru realizarea planului a fost Andrew Mitchell, pe vremea aceea secretar pentru Dezvoltare Internationala in cadrul guvernului britanic, scrie The Telegraph.

El trebuia sa initieze contacte secrete cu regimul din Guineea Ecuatoriala pentru ca dictatorul sa-si gaseasca adapost acolo. Planul nu a mai putut fi dus pana la capat deoarece Gaddafi a fost ucis in octombrie 2011. Detaliile planului de scoatere a lui Gaddafi din Libia sunt dezvaluite intr-o carte bazata pe interviuri cu personaje cheie din guvernul britanic, a scriitorului Matthew d'Ancona.

MI6 planuia sa il duca pe dictator in Guineea Ecuatoriala tocmai pentru ca acea tara nu recunoaste Curtea Penala Internationala. In timp ce fortele NATO bombardau Libia in timpul primaverii arabe, oficialii britanici dezbateau care sunt optiunile pentru liderul libian.

Una din ele era sa i se ofere o zona sigura in Libia, dar varianta a cazut datorita opozitiei Consiliului National de Tranzitie al Libiei, compus din fortele de opozitie care duceau lupta armata impotriva regimului lui Gaddafi.

"Existau semne ca Gaddafi voia sa accepte un exil intern, daca am fi putut sa ii asiguram protectia", a declarat Andrew Mitchell. "Dar nu am putut", a spus el.

Guvernul si MI6 au pregatit atunci o strategie de iesire din Libia pentru Gaddafi, pentru a pune capat conflictului.

Existau precedente, cum ar fi cel al lui Idi Amin, dictatorul Ugandei, care, dupa ce a pierdut puterea, si-a trait restul vietii in Arabia Saudita. Guineea Ecuatoriala, o tara bogata in petrol dar extrem de corupta, a fost destinatia aleasa pentru colonelul Gaddafi.

Andrew Mitchell a fost cel care i-a dus pe oficialii britanici sa discute cu contactele necesare din Malabo, capitala Guineei. Insa Gaddafi a fost ucis pe cand fugea din orasul Sirte, in octombrie 2011. Convoiul sau de 50 de masini a fost atacat de avioane NATO. A urmat un atac la sol al rebelilor si Gaddafi a fost ucis dupa ce a fost torturat de multime.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#MI6 plan evadare Gaddafi, #Marea Britanie ajutor fuga Gaddafi, #Gaddafi ajutat fuga englezi , #Marea Britanie