Mii de rromi din Ungaria ar putea emigra in Marea Britanie

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 23:50
2830 citiri
Mii de rromi din Ungaria ar putea emigra in Marea Britanie
Foto: www.timesonline.co.uk

Mii de rromi din Ungaria ar putea emigra in Marea Britanie, dupa rezultatul bun obtinut de formatiunea de extrema-dreapta Jobbik la alegerile parlamentare din tara lor.

Jobbik, un partid neofascist care si-a propus sa "eradicheze infractionalityatea roma", a obtinut peste unul din sase voturi la alegerile parlamentare din Ungaria. In aceste conditii, multi dintre cei 600.000 de rromi din tara se pregatesc sa plece, temandu-se ca vor deveni tinta unor noi atacuri rasiste, relateaza Daily Express.

Familia Moric, ce numara peste 10 membri, se numara printre cele ingrijorate, care se pregatesc sa plece. "Ne mutam la Birmingham. Impachetam acum. Am fi facut-o deja, daca cenusa vulcanica nu ar fi oprit avioanele saptamana trecuta", au spus ei.

Rromii au preferat mult timp Marea Britanie, datorita politicii deschise privind imigratia si ajutoarele sociale mari. Iar rezultatele alegerilor din Ungaria au alimentat temerile ca Marea Britanie va plati in cele din urma pretul pentru intensificarea fascismului din Ungaria.

Jobbik a inregistrat o intensificare a sustinerii in Ungaria, in special in zonele rurale, cu populatie majoritar rroma.

Aliat al Germaniei naziste in al Doilea Razboi Mondial, Ungaria are o istorie de antisemitism si sustinere a fascismului.

"Sunt cu adevarat ingrijorata in legatura cu Jobbik. Spun ca vor sa faca noi patrule. Este destul de rau cum este acum. Locuim la sase case de sectia de politie, dar nu ajuta. Daca as putea, as pleca si eu", spuna Zita Ildiko, mama a 10 copii.

Liderul rrom Orban Kolompar sustine ca in ultimele luni s-a inregistrat o crestere a numarului de atacuri. "Suntem curiosi si nerabdatori sa vedem ce va aduce noul guvern. Am auzit de rromi care vor sa plece din tara. Multi isi reanalizeaza optiunile si nu este vorba numai de romi - multi alti unguri pleaca, in speranta pentru un viitor mai bun-. Daca nu vor fi oprite marsurile Garzii Ungare, vom cere ajutorul comunitatii internationale", a subliniat Kolompar, liderul unui partid al minoritatii rrome ungare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rromi Ungaria emigra Anglia, #emigra Marea Britanie, #victorie alegeri Jobbik , #Marea Britanie