Mii de suspecti de terorism la Londra

Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 21:48
3284 citiri
Mii de suspecti de terorism la Londra
Foto: The Telegraph

Serviciile britanice de securitate monitorizeaza mii de suspecti de terorism la Londra si sunt implicate zilnic in operatiuni in acest scop, a declarat primarul Londrei, Boris Johnson, intr-un interviu publicat sambata.

"In Londra suntem foarte, foarte vigilenti si foarte, foarte preocupati", a spus primarul Johnson intr-un interviu pentru Daily Telegraph.

In august, Marea Britanie a ridicat nivelul sau de amenintare internationala la "sever", al doilea in ordinea clasificarilor, ceea ce inseamna ca un atac este considerat foarte probabil. Premierul britanic David Cameron a avertizat ca jihadistii din gruparea Statul Islamic (IS) care lupta in Siria si Irak reprezinta cel mai mare risc de securitate cu care tara s-a confruntat vreodata.

Lupta cu Statul Islamic: Marea Britanie va antrena rebelii sirieni

Circa 500 de britanici s-au alaturat luptelor in regiune, iar autoritatile au avertizat de mai multa vreme ca veteranii radicalizati de lupte ar reprezenta un mare pericol la intoarcerea in tara. Totusi, Boris Johnson a avertizat ca pericolul este mai raspandit.

"In fiecare zi - dupa cum ati vazut recent a trebuit sa ridicam nivelul de amenintare - fortele de securitate sunt implicate in mii de operatiuni", a spus primarul.

"Exista probabil cateva mii de persoane pe care le monitorizam la Londra", a adaugat el.

Riscul reprezentat de cetateni britanici radicalizati a fost ilustrat cel mai mult de atacurile teroriste de la Londra din iulie 2005 comise de patru tineri islamisti britanici, noteaza Reuters.

Anul trecut, doi britanici convertiti la islamism l-au injunghiat mortal pe un soldat in plina zi pe o strada din Londra, iar marti cinci tineri au fost arestati de politie intr-o operatiune impotriva terorismului legat de islamism.

Afirmatiile lui Johnson vad lumina tiparului la o zi dupa ce principalul responsabil antiterorism, Mark Rowley, a avertizat politia din intreaga tara sa fie in alerta din cauza posibilelor riscuri pentru siguranta lor. "Sunt introduse masuri pentru a spori vigilenta politistilor si personalului", a spus Rowley.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#terorism Marea Britanie, #suspecti terorism Londra , #Marea Britanie
Comentarii