Oficial francez: Britanicii ar putea avea nevoie de vize pentru sederi mai lungi de trei luni in UE

Joi, 10 Decembrie 2020, ora 15:07
1910 citiri
Oficial francez: Britanicii ar putea avea nevoie de vize pentru sederi mai lungi de trei luni in UE
Foto: Pixabay (Arhiva)

Cetatenii britanici ar putea avea nevoie de vize pentru sederi mai lungi de trei luni in Uniunea Europeana, dupa 1 ianuarie 2021, a declarat joi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, transmite Reuters.

"Pentru sederi mai lungi de trei luni, ar putea fi (nevoie de) aplicatii pentru viza, profesionala sau de alt tip", a explicat presei oficialul francez.

El a mentionat ca acest aspect se afla inca in discutie.

"Orice se va intampla la 1 ianuarie, vom fi intr-un univers diferit. Suntem pregatiti", a adaugat Clement Beaune.

Oficialul francez a vizitat joi Gara de Nord si terminalul Eurostar din Paris pentru a verifica noile facilitati de control al frontierei, in perspectiva iesirii complete a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Dupa ce Regatul Unit a parasit Uniunea Europeana la 31 ianuarie acest an, fiecare parte i-a cerut celeilalte sa faca concesii pentru a putea ajunge la un acord asupra viitoarelor relatii comerciale inainte de incheierea perioadei de tranzitie la finalul lui decembrie 2020. In momentul de fata, Regatul Unit se afla intr-o perioada de tranzitie pana la 31 decembrie 2020, timp in care va continua sa aplice regulile europene. Bruxellesul si Londra profita de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relatie, in special legatura comerciala, cu speranta ca ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2021.

Premierul Boris Johnson, care s-a intalnit miercuri seara la Bruxelles cu sefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a evocat principalele puncte de divergenta care impiedica in continuare convenirea unui acord comercial intre UE si Regatul Unit, respectiv regulile privind concurenta solicitate de UE (care sa nu permita o concurenta neloiala din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor si disputa privind accesul pescarilor europeni in apele britanice. Franta a amenintat ca s-ar putea opune prin veto unui acord daca nu va fi mentinut acest acces.

Tinerii britanici pierd șansa de a circula liber în UE. Premierul respinge un acord post-Brexit
Tinerii britanici pierd șansa de a circula liber în UE. Premierul respinge un acord post-Brexit
Premierul britanic Rishi Sunak a respins o ofertă a UE de a ajunge la un acord post-Brexit pentru a le permite tinerilor britanici să trăiască, să studieze sau să lucreze în blocul european...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#brexit vize briitanici, #brexit, #vize ue marea britanie , #Marea Britanie