27 ianuarie este Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului, in care omenirea isi aminteste cu regret de o perioada neagra a istoriei. Chiar daca au trecut 69 de ani, exista si in prezent situatii care ar trebui sa ne ridice mari semne de intrebare, iar una dintre ele este repulsia britanicilor fata de romani si bulgari.
Publicatia The Conservation, fondata de 20 de universitati prestigioase engleze, arata ca nu este suficient doar sa spunem "ne amintim" si "Holocaustul nu se va repeta".
Genocidul din Cambodgia, Rwanda, Iugoslavia si Darfur reprezinta dovada ca nu vrem sau nu putem sa fim capabili sa invatam din greselile din trecut.
"Insa mai rau este faptul ca ceea ce a provocat Holocaustul inca ne inconjoara, anume ideile preconcepute si respingerea sau frica de cineva care este diferit, care nu este 'de-al nostru'", avertizeaza publicatia citata.
La 27 ianurie 1945, cel mai mare lagar nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietica, la finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
"Insa la 69 de ani de la acest eveniment, avand in vedere ca au ramas doar cativa martori care pot vorbi despre masacre, cum isi poate aminti noua generatie de Holocaust?", se intreaba The Conservation.
Jurnalistii publicatiei au si un raspuns: este necesar ca el sa fie legat de evenimente actuale, adica de repulsia si de prejudecatile pe care le experimentam zilnic, sentimente si actiuni care au facut posibila omorarea in masa a evreilor in perioada nazista.
Extremism si nationalism
Partidele extremiste si miscarile nationaliste castiga tot mai multi adepti, cateva exemple in acest sens fiind Zorii Aurii din Grecia si Jobbik - miscarea pentru o Ungarie mai buna.
Mai mult, in acelasi capitol se poate inscrie si frica irationala a statelor UE dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari la 1 ianuarie 2014, capcana in care a cazut si Marea Britanie, scrie The Conversation.
"Aceasta temere nefondata a inflamat presa si politicienii avizi de voturi. Un doctor roman din Londra a surprins localnicii pentru ca nu seamana cu cei din populatia rroma. In plus, discriminarea etniei este tot mai prezenta in intreaga Europa", mai scriu jurnalistii publicatiei citate.
Conflictele etnice au escaladat in multe parti ale lumii, cum ar fi Sudanul de Sud sau Israel. De asemenea, noile legi anti-gay din Rusia si in unele state africane reprezinta o confirmare oficiala a homofobiei.
"In tot acest timp, britanicii se agita in legatura cu 'scursurile care cer ajutoare sociale', iar unele emisiuni tv au rolul de a amplifica atitudinea negativa" fata de romani si bulgari, mai scrie The Conversation.
Jurnalistii arata ca Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului ar trebui sa fie un eveniment neplacut pentru fiecare dintre noi si sa ne faca sa reflectam la prejudecatile noastre, adica la "acel Hitler din interiorul nostru".
"Cel mai probabil, circumstantele in care a avut loc Holocaustul nu se vor repeta. Insa nu trebuie sa pierdem din vedere ce a insemnat el pentru evrei si rromi, asa ca trebuie sa ne asiguram ca fiecare este ascultat si ca i se asigura un drept la replica. (...)
Acesta este mesajul pe care ni-l transmite groapa comunala de la fostele lagare de concentrare, unde sute de persoane stau sub pamant, una langa cealalta. Tocmai de aceea trebuie sa ne amintim de Holocaust, eveniment ce ne invata ca daca drepturile unui grup de oameni sunt incalcate, atunci nimeni nu se poate simti in siguranta", conchid cei de la Conversation.
Romanii si bulgarii sunt foarte muncitori
Imigrantii apti de munca din Romania si Bulgaria au mai multe sanse sa isi gaseasca o slujba decat nativii din Marea Britanie, potrivit datelor oficiale.
In trimestrul al treilea din 2013, 76,9% dintre romanii si bulgarii cu varste cuprinse intre 16 si 64 de ani, care se aflau in Regat, au avut un loc de munca, arata institutul de statistica de la Londra.
Cifra este mai mare decat cea valabila pentru nativi, de 72,7%. Datele au fost colectate in perioada in care in Marea Britanie erau inca valabile restrictiile pe piata muncii pentru cele doua natiuni, astfel ca temerile celor care s-au inflamat asupra unei "invazii" a romanilor si bulgarilor care vor cere ajutoare sociale sunt nefondate.